2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Praznovanje petdesetletnice je vedno priložnost za pogled nazaj in razmislek o prihodnosti. To je pogled na 50 let razvoja tovarne malih gospodinjskih aparatov, na 50 let uspešne zgodbe. Začela se je leta 1970 v takratnem obratu Gorenja na lokaciji Nazarje s proizvodnjo stenskih kuhinjskih tehtnic za nemško podjetje Krups. Zaveza direktorja Gorenja, g. Ivana Atelška, da z vzpostavitvijo proizvodnega obrata prispeva k razvoju »svoje« Zgornje Savinjske doline, je bila rezultat takratnega naprednega stanja duha v državi. Od začetnih 68 zaposlenih, ki so v prvem letu obstoja tovarne izdelali 15.000 aparatov na takratnih 1.700 kvadratnih metrih površine, se je število zaposlenih povečalo na 1.700, površina za več kot 20-krat, proizvodnja gospodinjskih aparatov pa na več kot osem milijonov izdelanih enot na leto.
Danes lahko s ponosom trdijo, da so največja proizvodno-razvojna lokacija v diviziji malih gospodinjskih aparatov in eno od najpomembnejših ter uspešnih podjetij v koncernu BSH. V njenem okviru je tudi regijska organizacija prodaje, ki koordinira prodajo vseh izdelkov koncerna za 10 držav v jugovzhodni Evropi. Tovarna v Nazarjah je hkrati tudi največji proizvodno-razvojni obrat malih gospodinjskih aparatov v Evropi.

V Tehniškem muzeju Slovenije je na ogled predstavitev zgodovine podjetja BSH Hišni aparati d.o.o. Nazarje z izbranimi izdelki, ki predstavljajo pomemben del slovenske tehniške dediščine. Med njimi so tehnično preprostejši aparati, kot so stenske kuhinjske tehtnice, ročni mešalniki in kavni mlinčki, pa tudi zahtevnejši univerzalni kuhinjski roboti, tehnološko najkompleksnejši kavni aparati in napredni univerzalni kuhinjski aparat Bosch Cookit. Z razstavo želijo v podjetju skozi raznolik izbor malih gospodinjskih aparatov prikazati 50-letni razvoj tovarne, obenem pa predstaviti prihodnost razvoja na tem področju.

Razstava je rezultat sodelovanja podjetja BSH in Tehniškega muzeja Slovenije v sklopu prireditev Tehnika v gospodinjstvu, ki potekajo v luči projekta »Slovenija ‒ Evropska gastronomska regija 2021«.

BSH Logo

Začetek razstave “50 let uspešne zgodbe: 50 let tovarne Nazarje (1970–2020): Tovarna skozi čas” sta v sredo, 9. 6. 2021, ob 13.00 z nagovorom pospremila direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič in direktor družbe BSH hišni aparati Boštjan Gorjup.

Deli to zgodbo!