2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

ŽIVETI SANJE, Stoletnica Petra Florjančiča

Med 6. in 25. marcem vas vabimo v Festivalno dvorano na Bled na ogled razstave »Živeti sanje. Stoletnica Petra Florjančiča«. Z njo bomo obeležili in proslavili 100. obletnico rojstva pomembnega slovenskega izumitelja – Petra Florjančiča.

 

Z občasno razstavo želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od rane mladosti. G. Florjančič je pogumen, radoveden in samosvoj človek, svetovljan po duši in drzen v dejanjih. Rodil se je 5. marca 1919 na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in filmski igralec, predvsem pa je bil in je še vedno inovator svetovnega slovesa. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Po poklicu je tekstilni tehnik, zato ne preseneča, da je njegov prvi uspeh povezan prav s statvami. Te so omogočale tkanje tudi invalidom, zato so po drugi svetovni vojni doživele velik uspeh, za g. Florjančiča pa pomenile poklicno in finančno prelomnico.

Njegov opus vključuje številne nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, včasih pa je bil s svojimi idejami celo pred časom. Že leta 1957 si je zamislil avtomobilske zračne blazine, za katere pa tržišče še ni bilo pripravljeno. G. Petru Florjančiču je izmed približno 400 izumov uspelo spraviti do faze realizacije kar 43. Na razstavi si bodo obiskovalci lahko ogledali nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume.

Zagotovo g. Florjančič, tako kot številni drugi inovatorju po vsem svetu, ne bi bil uspešen brez varstva idej v obliki patentov, modelov in blagovnih znamk. Zato smo k pripravi razstave povabili Urad Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Razstavo Živeti sanje je pripravil Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Uradom RS za intelektualno lastnino. Gostovanje v Festivalni dvorani na Bledu je omogočil Zavod za kulturo Bled.

Na ogled bo vsak dan med 17. in 19. uro do 25. marca 2019. Vstop prost.

Spremljevalni program razstave

 • Festivalna dvorana Bled:
  7. marec, 13. marec. in 24. marec 2019 ob 18.00: Voden ogled razstave z avtorico projekta Ireno Marušič
  18. marec 2019 ob 19.00: Projekcija filma Stoletje sanj
  (Ven Jemeršić, Slovenija, 2019, barvni, 86′)
  Ogled filma je brezplačen.
 • Tehniški muzej Slovenije, Bistra pri Vrhniki:
  10. marec 2019 ob 11.00:
  Voden ogled razstave Znanje brez meja za družine
 • Slovenska kinoteka, Ljubljana:
  18. april 2019 ob 19.00: Projekcija filma Zgodba gospoda P.F.
  (Karpo Godina, Slovenija, 2002, 35mm, 1.37, barvni, 90′)
  Ogled filma z nakupom vstopnice.

S to razstavo zaključujemo projekt ICYDK: Če slučajno še ne veš, ki ga je v zadnjem letu izvajal Tehniški muzej Slovenije s partnerji in s finančno podporo Evropskega urada za intelektualno lastnino. Več o projektu: www.icydk.eu

Deli to zgodbo!