Loading Dogodki

9. september 2014 – 3. december 2017

Z razstavo želimo javnosti celovito predstaviti rjavega medveda ter osvetliti odnos do te  naše največje zveri skozi čas. Večina nas se je že v najzgodnejših otroških letih srečala z mehkim plišastim medvedkom. Bil je naša najljubša igrača. Imeli smo ga radi in ga tudi skrbno varovali. Največkrat pa je povsem drugače, ko odrasli ljudje zavzemamo stališča o tistem pravem, živem rjavem medvedu, ki smo ga v Sloveniji uspeli ohraniti.

Razstava ne prikazuje zgolj osnovnih podatkov o medvedu, temveč osvetljuje medveda iz različnih zornih kotov. Razstavni prostor je razdeljen na lutkovni oder, otroško sobo, medvedjo učilnico, lovsko gostilno, dnevno sobo in predstavitveni del. V otroški sobi se obiskovalci lahko povrnejo v čas, ko so jih  tolažili ljubki plišasti medvedki, v dnevni sobi si ogledajo film o medvedu, v gostilni prisluhnejo dogodivščinam ob srečanjih z medvedi, v šoli povežejo nekatere pojme z besedo medved, v posebnem razstavnem prostoru pa na panojih dobijo najpomembnejše informacije o problematiki, povezani z medvedi.
Ob sprehodu skozi razstavo želimo pri  obiskovalcih vzbuditi pozitiven odnos do našega  okolja ter zavest o pomembnosti in vseprisotnosti medveda. Predstaviti želimo lik medveda, ki se med drugim pojavlja v pravljicah in ilustracijah, kot lutka in igrača, na oblačilih, v filmih, kot ozvezdje, v karikaturah, ter pravega rjavega medveda, s katerim se lahko srečamo tako v živalskem vrtu kot tudi v naših gozdovih ali na jedilnikih.
Poleg bogatega fotografskega gradiva so na razstavi na ogled tudi dioramelutkezvočni posnetkikarikature ter film o medvedu.
Razstava je namenjena tako najmlajšim, ki si lahko ogled popestrijo z igranjem poučnih iger, kot tudi vsem, ki jih zanima življenje medveda.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Lovsko zvezo Slovenije, sodelavci Zavoda za gozdove Slovenije ter Skupine za ekologijo živali na Oddelku za biologijo Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, strokovnjaki Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani ter finančno podporo Lovske zveze Slovenije in Ministrstva za kulturo RS.

In kdo sta Ana in Teddy?

Medvedko Ano  so strokovnjaki konec oktobra 2008  ujeli na Rakitni in jo opremili s telemetrijsko ovratnico. Ana je bila takrat stara pet let. Imela je dva mladiča, ki sta se leto kasneje  osamosvojila. Istega leta se je medvedka, ki se je gibala na območju Javornikov in Ljubljanskega barja, vrnila na Rakitno in parila z medvedom, ki so mu strokovnjaki dali ime Alojzij.

Teddy Bear  je plišasti medvedek poimenovan po ameriškem predsedniku Theodoru Rooseveltu (1901–1909), ki so ga prijatelji klicali Teddy. Predsednik je bil strasten lovec. Leta 1902 ga je guverner Mississipija povabil na lov. Da predsednik ne bi ostal brez plena, so k drevesu privezali majhnega medveda, katerega pa predsednik ni hotel pokončati. Karikaturist je dogodek zabeležil v časopisu The Washington Post. Karikatura je pritegnila pozornost izdelovalca plišastih živali Morrisa Michtoma. Ta je v svoji izložbi kmalu zatem postavil na ogled dva plišasta medvedka. Ker se je zbal morebitnih posledic, je enega medvedka poslal predsedniku ter ga prosil za dovoljenje, da igračo poimenuje Teddy. Predsednikova privolitev je sprožila nepredvidljiv razmah proizvodnje in prodaje prijaznih plišastih medvedkov, ki še danes veljajo za eno izmed najljubših igrač.

Vodji projekta:
dr. Romana Erhatič Širnik
dr. Hubert Potočnik

Sodelavci vsebinskega dela razstave: 
dr. Klemen Jerina
dr. Ivan Kos
dr. Miha Krofel
mag. Dolores Čarga
mag. Aleksandra Majić Skrbinšek
Gregor Bolčina
Barbara Grilc
Marko Jonozovič
Fabio Steffe

Lektoriranje:
Manja Žugman Širnik

Oblikovanje razstave in koncept razstavne grafike:
Sanja Jurca Avci

Oblikovanje svetlobe:
Marjan Viskovič

Grafično oblikovanje:

Dolores Gerbec

Karikatura: 
Marko Kociper

Filmi:
Silvo Jelinčič
Ljudska univerza Kočevje: Sožitje z medvedom

Zvočni posnetek medveda:
dr. Tomi Trilar

Avdio video:
Studio Cotič Trojer d. o. o.
Lambda s. p.

Lutke:
Zajec d. o. o.
Generalna policijska postaja

Fotografije:
dr. Miha Krofel
dr. Tomi Trilar
mag. Štefan Vesel
Darja Gabrovšek
Marko Jonozovič
Iko Krašovec
Loški muzej Škofja Loka
Fabio Steffe
Tehniški muzej Slovenije

Jedilni list:

Matjaž Erzar

Eksponati:

Tehniški muzej Slovenije
Mladinska knjiga, Anja Bakan, Estera Cerar, Luka Debevec s.p., Stanka Golob, Barbara Grilc, Karako d.o.o., Vesna Orel, Nina Novak, Zdenka Pavlin, Neža in Jan Potočnik, Alenka Prosenjak, Gordana Težak, Lea in Ema Vukosavljevič, Jana Žerjav, Jana Weiss

Zvočna kulisa:
KUD Pod Lipo, Adergas

Izdelava razstavne opreme in montaža razstave:
Tehniški muzej Slovenije

Tisk:

Fotoformat d. o. o.

Financiranje razstave:
Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije
Lovska zveza Slovenije
Tehniški muzej Slovenije

Razstava bo na ogled do 3. decembra 2017.

Na odprtju razstave so spregovorili dr. Klemen Jerina iz Oddelka za gozdarstvo in obnovljive gozdne vire (Biotehniška fakulteta UL), ki je predstavil medveda, predstavnica ministrstva za kulturo RS  ga. Vida Koporc Sedej, predsednik Lovske zveze Slovenije mag. Srečko Felix Krope, ki je odprl razstavo, ter dr. Orest Jarh, direktor Tehniškega muzeja Slovenije.  V glasbenem delu programa je nastopil KUD Simon Jenko – Lovski pevski zbor Medvode.

Deli to zgodbo!