2024-07-24T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Biotehniški dnevi, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana,  bodo potekali  od torka, 10. 10., do četrtka, 12. 10. 2023, med 9.00 in 13.00 v Bistri pri Vrhniki.

Biotehniške dneve si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Namenjeni so učencem 3. triade in dijakom. Prijave in več informacij: 01 750 66 72, programi@tms.si

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je danes eden izmed desetih največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru 9 srednješolskih in 2 višješolskih izobraževalnih programov omogočajo dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. Usposabljajo strokovne delavce v podjetjih ter prehranskih in gostinskih obratih. Organizirajo slaščičarske, pekovske, kuharske, veterinarske in računalniške tečaje ter kulinarične delavnice za otroke. Kakovost izobraževanja in delovanja je njihova najbolj temeljna usmeritev, zato dijakom, študentom in odraslim udeležencem izobraževanja nudijo najboljše pogoje za izobraževanje in doseganje kakovostnih učnih izidov. Plodno delujejo tudi na področju mednarodne mobilnosti. Vzpostavili so karierni center, ki dijakom in študentom pomaga pri nadaljnjih korakih pri izobraževanju ali zaposlitvi. V svoji trgovini KRUHarije in CUKRnije okoliškim prebivalcem ponujajo slaščičarske in pekovske izdelke, ki jih pripravijo v lastni pekarni in slaščičarni, od leta 2014 pa upravljamo tudi čajnico Primula, ki se skriva v Botaničnem vrtu. Na BIC Ljubljana od leta 2015 deluje prva Šolska veterinarska ambulanta v Sloveniji. Od novembra leta 2015 so del prodajno-izobraževalnega lokala na ljubljanski tržnici, Učilne okusov, ki ponuja lokalne pridelke in jedi, značilne za posamezne regije slovenskega podeželja. Oktobra 2015 so odprli Center kulinarike in turizma KULT316, ki predstavlja edinstven in reprezentativen primer sodobnih izobraževalnih praks na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. Novi prostori študentom in dijakom omogočajo pridobivanje praktičnih izkušenj v realnih učnih okoljih, saj so odprti tudi za širšo javnost. Od leta 2016 deluje tudi prva šolska mikropivovarna v Sloveniji, od leta 2017 pa tudi prva šolska turistična agencija KULT316.

Delavnice:

TOREK 10. 10.

Sladkor v živilih   

Na prikazu se bomo spraševali in ugotavljali, v katerih živilih se nahaja sladkor in koliko ter kako ga lahko nadomestimo.

Oskrba in dobrobit eksotičnih živali      

Na praktičnih primerih bomo pokazali, kako se pripravi ustrezen terarij za določeno eksotično žival in na kaj moramo biti pozorni. Pomembno je ohranjanje naravnega ravnotežja v njem in dobro počutje živali. Postavili bomo tropski in puščavski terarij.

Prikupne sladice v kozarčkih   

Okušali bomo sladice iz različnih tekstur in kombinacij okusov.

SREDA 11. 10.

Od zrna do kruha         

Na prikazu  obiskovalcem  predstavimo  različna žita in mlevske izdelke ter njihov pomen v prehrani. Pojasnimo  razliko med krušnimi in nekrušnimi žiti. Razložimo  jim značilnosti bele, polbele, črne in polnozrnate pšenične moke. Predstavimo osnovne sestavine za testo. Naši dijaki peki so izdelajo pletene izdelke.  V pletenju izdelkov  se radi preizkusijo tudi  osnovnošolci in dijaki. Z navdušenjem  degustirajo naše črne pšenične štručke, koruzno pecivo in maščobno pecivo.

Mikroorganizmi v živilstvu       

Verjetno se še iz osnovne šole spomnite, kaj je mikroorganizem, mikrob, klica ali drobnoživka? Za njegovo opazovanje bomo potrebovali mikroskop in spoznali, da je koristen, saj brez njega ne bi poznali kvašenega kruha, jogurta …

Senzorika in virtualna pot do poklica v živilstvu      

Prepoznavali bomo štiri osnovne okuse in senzorično ocenjevali različne vrste čokolade. S pomočjo virtualnih očal se bomo sprehodili tudi po laboratorijih BIC Ljubljana in spoznali vse poklice v živilstvu.

Foto: BIC Ljubljana

Deli to zgodbo!