2024-07-24T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

1. Biotehniški dnevi, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju z Biotehniškim izobraževalnim centrom Ljubljana,  bodo potekali  od torka, 12. 10., do četrtka, 14. 10. 2021, med 9.00 in 13.00 v Bistri pri Vrhniki.

Biotehniške dneve si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Namenjeni so učencem 3. triade in dijakom. Prijave in več informacij: 01 750 66 72, programi@tms.si

Biotehniški izobraževalni center Ljubljana je danes eden izmed desetih največjih šolskih centrov v Sloveniji. V okviru 9 srednješolskih in 2 višješolskih izobraževalnih programov omogočajo dijakom, študentom in odraslim udeležencem poleg splošnih pridobiti tudi strokovna znanja in kompetence s področij veterine, živilstva in prehrane, biotehnologije, naravovarstva ter gostinstva in turizma. Usposabljajo strokovne delavce v podjetjih ter prehranskih in gostinskih obratih. Organizirajo slaščičarske, pekovske, kuharske, veterinarske in računalniške tečaje ter kulinarične delavnice za otroke. Kakovost izobraževanja in delovanja je njihova najbolj temeljna usmeritev, zato dijakom, študentom in odraslim udeležencem izobraževanja nudijo najboljše pogoje za izobraževanje in doseganje kakovostnih učnih izidov. Plodno delujejo tudi na področju mednarodne mobilnosti. Vzpostavili so karierni center, ki dijakom in študentom pomaga pri nadaljnjih korakih pri izobraževanju ali zaposlitvi. V svoji trgovini KRUHarije in CUKRnije okoliškim prebivalcem ponujajo slaščičarske in pekovske izdelke, ki jih pripravijo v lastni pekarni in slaščičarni, od leta 2014 pa upravljamo tudi čajnico Primula, ki se skriva v Botaničnem vrtu. Na BIC Ljubljana od leta 2015 deluje prva Šolska veterinarska ambulanta v Sloveniji. Od novembra leta 2015 so del prodajno-izobraževalnega lokala na ljubljanski tržnici, Učilne okusov, ki ponuja lokalne pridelke in jedi, značilne za posamezne regije slovenskega podeželja. Oktobra 2015 so odprli Center kulinarike in turizma KULT316, ki predstavlja edinstven in reprezentativen primer sodobnih izobraževalnih praks na področjih gostinstva, turizma, živilstva in prehrane. Novi prostori študentom in dijakom omogočajo pridobivanje praktičnih izkušenj v realnih učnih okoljih, saj so odprti tudi za širšo javnost. Od leta 2016 deluje tudi prva šolska mikropivovarna v Sloveniji, od leta 2017 pa tudi prva šolska turistična agencija KULT316.

Razpored predstavitev po dnevih:

 • Torek, 12. 10. 2021 (2 delavnici)
  • Kozarčne sladice, oblikovanje s sladkornimi in čokoladnimi masami,
  • Od zrna do kruha (prikaz žit in mok, prikaz izdelave kruha).
 • Sreda, 13. 10. 2021 (4 delavnice)
  • Mikroorganizmi v živilstvu,
  • Senzorika in virtualna pot do poklica v živilstvu,
  • Pasti uživanja energijskih pijač,
  • Leseni svinčnik in svečnik.
 • Četrtek, 14. 10. 2021 (3 delavnice)
  • Kozarčne sladice, oblikovanje s sladkornimi in čokoladnimi masami,
  • Vzorčenje in determinacija ter pomen bentoških nevretenčarjev in planktona,
  • Od zrna do kruha (prikaz žit in mok, prikaz izdelave kruha).

Kozarčne sladice, oblikovanje s sladkornimi in čokoladnimi masami

Obiskovalci boste lahko spoznali novodobne tehnike v slaščičarstvu.  Demonstratorji bodo izdelali več vrst sladic v kozarčkih, katere boste udeleženci lahko tudi poizkusili. Kombinirali bodo predvsem dva pola okusov, čokoladne in sadne. Tako boste lahko izvedeli, zakaj paše malina k temni čokoladi in jagoda k mlečni. Seveda pa kozarčki potrebujejo tudi dekoracijo, ki bo te kozarčke dodatno poživela,  kar vam bodo tudi prikazali demonstratorji.

Od zrna do kruha

Demonstratorji bodo predstavili različna žita in mlevske izdelke ter njihov pomen v prehrani.  Pojasnili bodo razliko med krušnimi in nekrušnimi žiti. Obiskovalci si boste lahko ogledali različne vrste krušnih in nekrušnih mok ter spoznali značilnosti bele pšenične moke in polnozrnate pšenične moke. Predstavljene bodo vse osnovne sestavine za testo. Prikazali  bodo mesitev testa iz obeh vrst mok (bela pšenična, polnozrnata pšenična) ter pletenje pletenic, v katerem se boste lahko preizkusili tudi obiskovalci. Sledilo bo vzhajanje pletenic in prikaz peke. Dišalo bo po dobrem kruhku.

Pasti uživanja energijskih pijač

V današnjem času je moderno uživanje energijskih pijač, ki nam v sedanjem hitrem tempu življenja obljubljajo takojšen dvig energije. Njihovo trženje je zelo agresivno, ciljna skupina proizvajalcev pa so danes mladi, celo mlajši od 10 let. Pri nas že več kot polovica mladostnikov uživa energijske pijače, saj jih promovirajo znani športniki, glasbeniki in druge znane medijske osebnosti, ki so jim za zgled. Premalo pa je govora o njihovih negativnih učinkih. Demonstratorji  bodo predstavili, zakaj z uživanjem energijskih pijač ogrožamo svoje zdravje in  kako si lahko pridobimo energijo z zdravim načinom življenja, kamor sodi tudi uživanje zdrave hrane in zdrave prehranske navade.

Foto: BIC Ljubljana

Deli to zgodbo!