2024-07-24T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V soboto, 15. 5., in nedeljo, 16. 5. 2021, ob 11.00, 12.00, 14.00, 15.00, 16.00 in 17.00 bodo Dnevi elektrotehnike potekali v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri. Na ogled bodo trije zelo aktualni prikazi Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani.

Prireditev je namenjena posameznim obiskovalcem.  Število oseb je omejeno. Posamičen prikaz traja do 30 minut. Obvezne prijave irena.medle@tms.si ali 01 750 66 70. Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Število mest je omejeno. 

Opisi prikazov Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani:

FEspirator

V obdobju lanskega popolnega zaprtja zaradi COVID-19 smo zaradi pomanjkanja medicinske opreme in grožnje splošnega kolapsa zdravstva na Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani organizirali razvojno skupino, v okviru katere smo razvili medicinski ventilator za uporabo v pandemskih razmerah in sicer reševanju življenj takrat, ko pacienti ne bi mogli več prit do klasičnega bolnišničnega zdravljenja. Pri razvoju t. i. »FEspiratorja« je sodelovalo več kot 30 ljudi z različnih področij. V 14 dneh, kolikor so jih imeli na voljo, so razvili prvi prototip in v naslednjih 14 dneh že drugega. Zanju so skupaj porabili več kot 1000 ur. Napravo smo preizkusili na simulacijski lutki v simulacijskem medicinskem centru Kliničnega centra v Ljubljani. Vodja strokovne komisije dr. Tomislav Mirković je ocenil, da je FEspirator izkazal praktično vse funkcionalnosti profesionalnih ventilatorjev in je kot tak izmed vseh testiranih konceptov najbolj primeren za nadaljnji razvoj in uporabo.

Robotski pajek (hexapod)

Sposobnost premagovanja težkega, nedostopnega terena, stabilnost in nosilnost, združeni v majhnem kompaktnem robotu. To so lastnosti, ki dajejo več nožnim robotom prednost pred mnogimi drugimi oblikami robotov. Načrtovanje in izdelava takega sistema pa zahteva široko znanje z različnih področij elektrotehnike. Napajalni sistem skrbi za prilagoditev napetosti baterije za različne komponente. Za gibanje skrbi 18 servo motorjev, ki krmilijo sklepe robota in s tem položaj nog. Upravljanje z robotom poteka preko Bluetooth brezžične komunikacije s pomočjo aplikacije za pametne telefone. Ukaze upravljavca pa je seveda potrebno najprej pretvoriti v ustrezne električne signale za motorje, kar je naloga posebnih gonilnikov. Vse skupaj pa povezuje mikrokrmilnik, ki predstavlja možgane sistema. Izvaja vse potrebne matematične izračune in s pomočjo večopravilnega operacijskega sistema v realnem času skrbi, da vse komponente delujejo kot usklajena celota.

Študentska formula Superior Engineering

Ekipa študentov Univerze v Ljubljani vsako leto izdela povsem nov dirkalnik ter tekmuje na mednarodnih tekmovanjih formule študent. Sezona traja približno 10 mesecev in obsega več faz izdelave; začne se z konstrukcijo dirkalnika, konča pa z dirkami. Ker je znanje in posvečen čas študentov ključen za nadaljnji razvoj projekta, jim je pomembno, da si priskrbijo kader za nadaljnje sezone. V ta namen organizirajo tudi predstavitev, katere namen je predstaviti faze izdelave dirkalnika in navdušiti študente za projekt Formula študent.

Superior Engineering je ekipa mladih, aktivnih, nadebudnih in ambicioznih študentov, ki si s trdim delom, pridobljenim znanjem s fakultet ter pod okriljem sponzorjev sami ustvarjajo priložnosti za tehnični in osebni napredek. Ekipo sestavlja prek 30 članov z različnih fakultet (s področja elektrotehnike, strojništva, ekonomije …), vsem pa jim je skupen en cilj: ustvariti kompleksen in celovit izdelek, formulo po vzoru Formula 1, ki jo pošljejo na dirkalno stezo in kjer se v tistih nekaj minutah tekmovanja Formula Student poplača ves vložen trud.

 

Tedenski program Dni elektrotehnike, ki jih organiziramo v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, bo zaradi epidemioloških razmer potek od torka, 11. 5., do torka, 18. 5 2021. Več informacij na spletni strani: www.tms.si/prireditev/dnevi-elektrotehnike-2021/

Pripravili smo video predstavitve, virtualni ogled in delovni list za učence. Vse vsebine bodo brezplačne. Vabljeni k ogledu!

 

Dnevi elektrotehnike 2020 so bili odpovedani zaradi ukrepov širjenja epidemije.

V Fotoutrinkih si oglejte nekaj utrinkov z Dni elektrotehnike 2019.

 

Deli to zgodbo!