Loading Dogodki

27. november 2018 ob 09:00, 28. november 2018 ob 09:00

Vabimo vas v  Muzej pošte in telekomunikacij v Polhov Gradec na 4. Dneva grafike, ki ju pripravljamo v sodelovanju z Naravoslovnotehniško fakulteto UL – Katedro za informacijsko in grafično tehnologijo. Potekala bosta v torek,  27. 11, in sredo, 28. 11. 2018, od 9.00 do 13.00.  Obvezne predhodne prijave na 01 364 00 83 ali muzejpt@tms.si.

“Tisk, tiskarstvo in tipografija, vse to je bilo nekoč — čeprav se zdi, še ne tako davno — opredeljeno s pojmom “črna umetnost“. Le peščica stavcev tipografov je poznala skrivnosti, kako črko v besedo postaviti tako, da postane živa in privlačna za bralca. Grafični inženirji pa so poskrbeli za reprodukcijo besede v tisku na papirju. Cvetela je grafična industrija.

Ah, danes je seveda vse drugače. Mar res? Danes je, v primerjavi s časom “črne umetnosti“, drugače le to, da nas obdaja veliko več besed in podob. Prav vsepovsod jih najdemo, na svetu so redki predmeti naše sodobnosti, ki ne bi bili opremljeni vsaj z eno besedo. Bistvo privlačne in kakovostno reproducirane besede ali podobe pa se ni spremenilo. Cveti industrija medijev.

Lahko bi celo rekli, da je “črna umetnost“ postala “barvita umetnost“, saj je prodrla prav v vse medije in pojem sodobne grafične industrije je razširjen preko vseh spodaj naštetih dejavnosti, ki jih raziskujemo in prakticiramo na naši katedri. Z veseljem vam bomo sodelavci Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo odkrili skrivnosti, kako lahko črke, besede in podobe zaživijo z znanjem, ki ga imamo, in z napravami, ki jih vešče upravljamo.”

Obvezne predhodne prijave na 01 364 00 83 ali muzejpt@tms.si.  Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Dneva grafike 2017 – program demonstracij:

Kreativni tisk (funkcionalni tisk)
Z uporabo drugačnih, t. i. funkcionalnih tiskarskih barv izdelku dodamo interaktivnost. Na delavnici bomo predstavili uporabnost termokromnih, prevodnih in magnetnih barv. Izdelali bomo nalepke in broške s termokromnimi barvami, ki ob segrevanju spremenijo sporočilnost izdelka.
Z uporabo prevodnih barv, lahko natisnemo zvočnik na papirju, ali pa kar avtomobil, ki se mu ob pritisku na stikalo prižgejo luči. Malce se bomo poigrali še z magnetnimi barvami, s pomočjo katerih boste udeleženci predstavitve na izdelani magnetni plošči, ki je hkrati postala kar igralna površina, odigrali priljubljeno družabno igro.
Spoznali bomo, da z napihljivimi (ekspandirajočimi) barvami lahko dosežemo tipno prepoznavne površine, katere od dodatku dišečih mikrokapsul omogočijo lažjo prepoznavo upodobljene oblike. S tem ne naredimo odtise ne le privlačnejše in veččutno zaznavne temveč tudi prilagojene za prepoznavo tistim, katerim vidna zaznava ni omogočena.

3D skeniranje in tisk
3D skeniranje oziroma 3D digitalizacija objekta je ena izmed najsodobnejših tehnologij, ki omogoča prenos fizične oblike v virtualen zapis. Z razvojem laserske tehnologije, tehnologije hitrih kamer (s svetlobnimi CCD tipali) in hitre ter zmogljive računalniške opreme so se razvili sistemi hitrega 3D zajemanja oblik predmetov, izdelkov, skulptur, ljudi in ostalih 3D oblik. Zajem oz. zapis 3D oblike ni več le enobarven (monokromatski) temveč je v nekaterih primerih danes lahko že tudi večbarven.
Na delavnici bomo predstavili tehnologijo 3D skeniranja in 3D tiska. Skeniranje bo izvedeno z ročnim skenerjem neposredno na obiskovalcih, s 3D tiskalnikom, ki deluje na principu modeliranja s spajanjem slojev pa bomo v živo demonstriralii proces tiskanja predmetov.

3D modeliranje
V 3D digitalni grafiki se 3D modeliranje obravnava kot proces matematične upodobitve tridimenzionalne površine objekta s pomočjo posebne (specializirane) programske opreme. 3D model lahko s procesom, imenovanim 3D upodabljanje, predstavimo kot dvodimenzionalno sliko ali uporabimo v računalniški 3D simulaciji. 3D animiranje so tehnike, s katerimi v tridimenzionalnem prostoru določamo spremembe oblike, barve, teksture, reliefa, mesta nahajanja objekta, hitrosti ter s tem v vizualnih medijih ustvarjamo zanimive zgodbe.
Na Dnevih grafike bo predstavitev namenjena pregledu področja 3D računalniške grafike in trirazsežnostnega virtualnega prostora. Na praktičnih primerih 3D digitalnih objektov bomo spoznali enostavne tehnike 3D modeliranja in animacij, postavitve 3D scene (luči in digitalne kamere) ter postopek upodabljanja, vse do končne vizualizacije.

Ekološka embalaža
Skrb za okolje v katerem živimo postaja ena izmed osrednjih tem sodobnega časa. Embalaža predstavlja med drugim tudi velike težave v današnjem svetu ekologije, v smislu ločevanja odpadkov in kopičenja smeti.
Na Dnevih grafike bomo predstavili postopek načrtovanja embalaže z upoštevanjem smernic trajnostnega razvoja in ekološkega grafičnega oblikovanja embalaže. Prikazali bomo delo s programsko opremo, v kateri načrtujemo embalažo, obiskovalcem pa bomo približali tudi različne primere ekološko oblikovane in izdelane embalaže.

Video iz zraka
Današnja podoba sveta preko vizualnega materiala je pretežno horizontalna. Velika večina obstoječih posnetkov je posnetih s točke stojišča. Prav zato so fotografije in posnetki iz zraka presenetljivo informativni in privlačni, saj omogočajo nov pogled in razgled.
Pri snemanju videa iz zraka, ki ga boste spoznali na Dnevih grafike, bomo s kamero nameščeno na multirotorski platformi, ki leti s pomočjo električnega pogona in snema video iz zraka, izdelali zanimive posnetke. Snemanje omogoča kamera, ki je nameščena na elektronsko krmiljeno video glavo, ki skrbi za nenehno pozicijo kamere v vodoravni poziciji, ne glede na smer letenja. Kamera snema video v največji ločljivosti, hkrati pa se video v standardni ločljivosti prenaša preko radijskega prenosa na monitor, ki ga ima pilot pred seboj. Takšno plovilo lahko upravlja en sam pilot, vendar sta pri režiranem snemanju iz zraka potrebna dva upravljalca (pilot in snemalec).

Dotakni se!
Na svetu je malo muzejev, ki so v celoti prilagojeni slepim in slabovidnim. Eden redkih, s katerim se lahko ponašamo tudi Slovenci je Muzej pošte in telekomunikacij. Z znanjem strokovnjakov Katedre za informacijsko in grafično tehnologijo in uporabo različnih tehnik in tehnologij tiska smo celoten muzej prilagodili tako, da slepi in slabovidni lahko občutijo (tipajo, vonjajo, poslušajo) zgodovino prav tako kot vsi ostali videči. Kako bomo to naredili? Oglejte si kar na mestu samem v okviru dogodka Dnevi grafike 2016 – v muzeju pošte in telekomunikacij.

Razstava izbranih izdelkov Tifonamka, Medijske vizualizacije in Likovne analize grafičnih izdelkov
Med Dnevi grafike bodo v prostorih muzeja razstavljeni izbrani izdelki Tifonamke, Medijskih vizualizacij ter Likovne analize grafičnih izdelkov 2, ki so jih skupaj z mentorji pripravili študenti  smeri Grafična in medijska tehnika ter Grafične in interaktivne komunikacije Oddelka za tekstilstvo grafiko in oblikovanje.
V sklopu razstave Medijske vizualizacije bodo na ogled izdelki študentov 2. letnikov smeri Grafična in medijska tehnika ter Grafične in interaktivne komunikacije, ki so načrtovali in oblikovali podobo festivala Grounded. Razstavljen bo pregled najboljših in nagrajenih rešitev.
Dela Likovne analize grafičnih izdelkov bodo predstavljale analizo filma in umetniškega sloga, ki so ga  podiplomski študenti Grafičnih in interaktivnih komunikacij, nadgradili v filmske plakate. Na razstavi bodo prikazane nekatere bolj izvirne rešitve.
Tifonamka je razstava tipografsko-fotografskih poštnih znamk, ki obeležujejo izbrane obletnice dogodkov v letu 2017, povezanih s Slovenijo in slovenstvom. Znamke so oblikovali študenti 2. letnika Grafične in medijske tehnike ter 3. letnika Grafičnih in interaktivnih komunikacij. Razstavljen bo izbor najboljših grafičnih rešitev.Skupine si lahko ogledajo demonstracije po predhodni prijavi izven napovedanega urnika.

Dneva grafike sta namenjena učencem 3. triade OŠ in dijakom.

Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Obvezne predhodne prijave.

Prijavite se lahko preko:

Deli to zgodbo!