Loading Dogodki
Ta dogodek je potekel.

Dnevi fizike so rezultat sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije, Pedagoške fakultete (Univerza v Ljubljani) in Fakultete za naravoslovje in matematiko (Univerza v Mariboru). Organiziramo jih z namenom, da bi mladim na zanimiv in praktičen način približali to osnovno naravoslovno vedo, predvsem s pomočjo zanimivih in poučnih eksperimentov, ki jih predstavljajo študentje omenjenih institucij.

Dnevi fizike bodo potekali od torka, 22. 10., do petka,  25. 10., od 9.00 do 13.00 in v nedeljo, 27. 10. 2019, od 10.00 do 18.00.

Študentje Oddelka za fiziko Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru bodo prikazali model Keplerjeve tranzitne metode za odrivanje planetov izven našega Osončja (eksoplanetov). Predstavili bodo še druge bolj napredne metode, ki so nenazadnje vodile do letošnje Nobelove nagrade za fiziko. Sodelovali boste lahko pri zanimivih poskusih s področji atmosferske optike in mehanike tekočin in spoznali, zakaj je Sonce ob vzhajanju in zahajanju rdečkaste barve in kakšne so lastnosti neobičajnih tekočin, ki se imenujejo nenewtonske tekočine.

Sodelavci Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani so za vas pripravili kratke in zanimive poskuse z vodo, ki spodbujajo k razmisleku o fizikalnih konceptih, kot so vzgon, tlak ipd. V Amesovi sobi se boste čudili enostavnim trikom, kako prevarati naše čute za zaznavo velikosti. Študentje bodo predstavili tudi nekaj členov Verižnega eksperimenta. Iz posameznih sestavnih delov pa boste lahko obiskovalci sami sestavili enega od členov verige.

Kako izgledajo strele na Aljaževem stolpu, kako se sliši prasketanje in čuti naelektritev ozračja ter moč elektrike pred nevihto, pa se boste lahko prepričali v petek, 25. 10., v preprostih poskusih s statično elektriko, ki jih bo predstavil Slovenski planinski muzej.

Med tednom je program pretežno namenjen najavljenim učencem od 7. do 9. razreda in
dijakom, v nedeljo pa posameznim obiskovalcem, ki jih zanima svet fizike.

Za skupine so obvezne predhodne prijave preko telefona na 01/750 66 72 ali elektronske pošte na programi@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.  Dneve fizike si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.