2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Letos, v sodelovanju s Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo UL, prvič organiziramo Dneve gradnje in okolja. Sodelavci fakultete bodo s pomočjo interaktivnih prikazov predstavili svojo raziskovalno dejavnost.

V nedeljo bodo prikazi potekali od 11. do 18. ure z vmesnim enournim odmorom med 13. in 14. uro.

Dneve gradnje in okolja si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

NEDELJA

za širšo javnost (11.00 ̶ 18.00)

 

naslov delavnice izvajalec
26.03.2023 geodezija Kaj nam razkrivajo prostorski podatki Tanja Grabrijan
    3D modeli in obogatena resničnost Klemen Kozmus Trajkovski
  gradbeništvo Obnašanje konstrukcij Goran Turk
  vodarstvo Kombinacija več delavnic  

 

Vsebine delavnic:

  • Kaj nam razkrivajo prostorski podatki

Na delavnici na kratko opišemo/predstavimo prostorske podatke, ki so uporabljeni v nadaljevanju (ortofoto, DMR – digitalni model reliefa, obrisi stavb iz katastra stavb). V drugem delu je s pomočjo GIS orodja predstavljena izdelava 3D prikaza vzorčnega območja s stavbami in simulirano poplavno koto.

kaj nam razkrivajo prostorski podatki 1
  • 3D modeli in obogatena resničnost

Na delavnici predstavimo letalnik, pravila in načine letenja. Prikažemo postopek modeliranja posnetkov z letalnika ter izdelke v digitalni in fizični obliki (3D-tisk).

Z obogateno resničnostjo (angl. Augmented Reality) nadgradimo sliko ali 3D-model z dodatno digitalno vsebino. AR se lahko nazorno prikaže tudi na posebnem peskovniku, ki sproti zaznava spremembe oblikovanja površja z mivko, glede na to v peskovnik projecira barvno višinsko lestvico in plastnice. Peskovnik omogoča tudi simulacijo dežja.

3D modeli in obogatena resnicnost 1
  • Obnašanje konstrukcij

Udeleženci z modeli sestavljajo različne konstrukcije in pri tem opazujejo njihovo obnašanje. Na ta način spoznavajo in razumejo različne sile, ki delujejo v konstrukcijah, ter kako se le-te prenašajo po konstrukcijskih elementih.

obnasanje konstrukcij
 

Deli to zgodbo!