2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Dnevi kemijskih znanosti in tehniške varnosti, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, bodo potekali  od torka, 18. 4., do petka, 21. 4. 2023, med 9.00 in 13.00 v Bistri pri Vrhniki. Sodelavci fakultete bodo predstavili različne interaktivne poskuse.

Namenjeni so skupinam 3. triade osnovnih šol ter srednješolcem.

Obvezne predhodne prijave na telefon: 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si.

(Izven napovedanega urnika si skupine lahko ogledajo prireditev ob predhodni prijavi.)

Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

  • Sadni kaviarsadni kaviar
    Vodji: asist. Marija Kisilak, asist. Ana Obaha, asist. Katarina Petra van Midden
    Natrijev alginat je polimer, ki se običajno pridobiva iz rjavih morskih alg in drugih alg. Ko raztopino natrijevega alginata zmešamo z raztopino kalcijevega klorida, kalcijevi ioni nadomestijo natrijeve ione, ki so vezani na alginatni polimer. Kalcijev ion se lahko nato pritrdi na dve različni polimerni verigi in ju navzkrižno poveže. To opazimo kot tvorjenje majhnih kroglic. Alginat lahko obarvamo z različnimi barvili za živila ali pa ga namesto z vodo pripravimo z zgoščenimi sadnimi sokovi. Tako dobimo “sadni kaviar”, kroglice različnih barv, ki ga učenci lahko tudi poskusijo, saj so vse komponente iz jedilnih snovi in nestrupene. Prav tako lahko učenci pripravljen “kaviar” odnesejo domov.
  • Skrite pasti kemikalij – varno delo z nevarnimi snovmi  Vodja: asist. dr. Marko Krivec
    Nevarne snovi

    Različne nevarne snovi uporabljamo v gospodinjstvih; so nepogrešljiv del številnih proizvodnih procesov, zato se jim s sodobnim načinom življenja skorajda ne moremo izogniti. V različnih agregatnih stanjih, s takšnimi ali drugačnimi videzom, barvami, vonji in okusi so lahko strupene, dražljive, vnetljive, jedke ali nevarne za okolje; imajo lahko eksplozivne, oksidativne, radioaktivne, rakotvorne ali mutagene lastnosti. Z enostavnimi eksperimenti bomo skušali obiskovalce spodbuditi k razmisleku o nevarnostnih določenih kemikalij, s katerimi se lahko srečajo v vsakdanjem ali poklicnem življenju.

Deli to zgodbo!