Loading Dogodki

Za ogled so obvezne predhodne prijave preko telefona 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si. Skupine si lahko ogledate prireditev ob predhodni prijavi izven napovedanega urnika.

Meroslovje je veda, s katero se dnevno srečujejo vsi šolarji, od prvega razreda in vse do mladih raziskovalcev na podiplomskih študijskih programih. V okviru programa, ki ga letos Urad RS za meroslovje organizira skupaj s spodaj predstavljenimi podjetji, se bodo učenci sprehajali med različnimi meroslovnimi kotički, ki bodo posvečeni različnim področjem merjenj, na vsakem pa bo predstavljena različna merilna oprema, kot tudi možnost merjenja z njo.

 

S prikazi se bodo predstavila naslednje podjetja in ustanove:
Urad RS za meroslovje je organ v sestavi Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter je odgovoren za vzpostavitev in vodenje nacionalnega meroslovnega sistema, s čimer zagotavlja mednarodno primerljivost in prepoznavnost, varovanje zdravja, okolja, splošno tehnično varnost in varstvo potrošnikov ter slovenskemu gospodarstvu omogoča dosegati globalno konkurenčnost.

V okviru Dnevov meroslovja se bodo obiskovalci seznanili s pojmom plemenitih kovin in v nadaljevanju tudi sami izvedli enostaven preskus preverjanja ali so izdelki iz plemenitih kovin, ali ne. Nato bodo spoznali enoto kilogram, izvedli različna merjenja mase, se srečali z zakonskimi merili, z overitvenimi oznakami ter določili gostoto izdelku z različnimi metodami.

Nacionalni inštitut za biologijo je največji neodvisni javni raziskovalni inštitut za naravoslovne vede v Sloveniji. Osnovna dejavnost inštituta so temeljne, razvojne in aplikativne raziskave na področju okoljske problematike, kmetijstva in prehrane ter v zadnjem času zdravja. Inštitut je nosilec nacionalnega etalona za področje množina snovi/bioanalize nukleinskih kislin. Na Dnevih meroslovja vam bodo predstavili, kako pravilno izmeriti količino DNA in zakaj je to pomembno.

Zavod za gradbeništvo Slovenije, Laboratorij za metrologijo vzdržuje referenčne etalone za silo, moment sile in trdoto ter izvaja meritve in overitve meril ter preizkusnih strojev. Obiskovalcem bodo predstavili, kako z overitvenimi napravami, z valji za merjenje zaviralne sile motornih vozil, na tehničnih pregledih prispevajo k zagotavljanju varnosti v cestnem prometu.

Podjetje Alba d.o.o je družinsko podjetje s 30-letno tradicijo na področju metrologije. Kot akreditiran laboratorij za maso, volumen, pretoke, pritisk in temperaturo izvajajo tudi akreditirane umeritve merilnih instrumentov in overitve meril. Njihova proizvodna razvojna skupina je vpisana v evidenco raziskovalnih organizacij. Na Dnevih meroslovja vam bodo predstavili občutljivost laboratorijskih tehtnic, spremembe gostote tekočin zaradi spremembe njihove temperature, temperaturo v različnih točkah prostora in merjenje magnetnih lastnosti predmetov.

Podjetje Apollonia d.o.o. je že dvajset let prisotno v slovenskem zdravstvu, kjer s svojim znanjem in navdušenjem nad sodobno znanostjo združuje tehniko, medicino in vrednoto življenja. Na predstavitvenem prostoru bodo skupaj z obiskovalci preverili, kakšen je krvni tlak v človeškem telesu in kako ga pravilno merimo ter kaj nanj vpliva.

Podjetje Jordan d.o.o. je leta 1988 zaoralo ledino na področju meroslovja. Kot prvi so pričeli s servisiranjem in kalibriranjem vodomerov. Danes so največjizasebni laboratorij, ki se nenehno razvija in sledi vsem najnovejšim smernicam na področju tehnološkega razvoja in meteorološke zakonodaje. Na dnevih meroslovja vam bodo predstavili življenjski cikel vodomera z vrstami overitev in prikazali, kako pomembno je, da so merila v času veljavnosti overitve točna.

Podjetje LOTRIČ meroslovje d.o.o. že skoraj tri desetletja opravlja kalibracije in preizkušanja, razvija vrhunske in tehnološko dovršene, a za uporabo enostavne meroslovne izdelke in rešitve. Prenaša znanje, zastopa domače in tuje proizvajalce merilne, farmacevtske in laboratorijske tehnike ter skrbi za razvoj in napredek področja meroslovja. Obiskovalci bodo s pomočjo zanimive aplikacije lahko preverili, koliko tehtajo na različnih planetih našega osončja.

Podjetje Mettler Toledo d.o.o. je vodilni globalni proizvajalec preciznih in analitskih instrumentov, ki se uporabljajo v laboratoriju in industriji. Vodilo podjetja so razvoj in inovacije na področju merilnih tehnologij. Na dnevih meroslovja se bodo predstavili z analitskimi laboratorijskimi tehtnicami, ki jih bodo obiskovalci lahko preizkusili.

 

Dneve meroslovja si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice. Obvezne predhodne prijave.

Ciljna skupina: od 5. razreda osnovne šole do 1. letnika srednje šole.

Dneve meroslovja pripravljata Urad RS za meroslovje in Tehniški muzej Slovenije.

 

 

 

Deli to zgodbo!