2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V Plečnikovem letu gostujemo razstavo Muzeja za arhitekturo in oblikovanje »Arhitekt Ivan (John) Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo« o arhitektu, urbanistu, graditelju, oblikovalcu notranje opreme, grafičnemu oblikovalcu, ilustratorju, krajinskemu arhitektu, inovatorju, organizatorju, povezovalcu, arhitekturnemu teoretiku, filozofu, piscu, uredniku, jezikoslovcu, antropologu ter preučevalcu ljudske umetnosti Ivanu (Johnu) Jagru. Rodil se je 16. maja 1871 v čuvajnici 365 A v bližini muzeja v Bistri.

Razstava, ki so jo v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje “pripravili ob 150-letnici rojstva slovensko-ameriškega arhitekta Ivana (Johna) Jagra (1871–1959), poudarja pomen arhitekta za slovensko-ameriško arhitekturno zgodovino in se navezuje na praznovanje 100. obletnice Fakultete za arhitekturo v Ljubljani. Arhitektu Jagru so študij arhitekture na Visoki tehnični šoli na Dunaju omogočili slovenski meceni, kot sta bila Vrhničan Kotnik in Trnovčan Valenčič, česar ni nikoli pozabil. Ker se je Jager zavedal pomena slovenske tehnične inteligence za narodov razvoj, je prejeto dobronamernost vračal ter po svojih močeh in možnostih pomagal slovenskim študentom arhitekture in njihovim profesorjem v Ljubljani. Iz Minneapolisa v ZDA, kjer se je ustalil, je že pred 2. sv. vojno strokovno literaturo pošiljal v Plečnikov seminar, po njej pa v Ravnikarjev.

Razstava z reprodukcijami in deloma z originali prikazuje bogato in razpršeno, Jagrovo zapuščino v Ljubljani, tako iz knjižnice SAZU, arhiva Fakultete za arhitekturo, Plečnikove hiše in Muzeja za arhitekturo in oblikovanje.

Na razstavi so predstavljeni rokopisi in besedila, povezana s korespondenco z Jožetom Plečnikom, Edvardom Ravnikarjem, mecenom Valenčičem in drugimi. Predstavljena je strokovna literatura z Jagrovimi opombami, ki jo je Jager pošiljal študentom in profesorjem na Oddelek za arhitekturo Tehniške fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo bogati tudi digitalna predstavitev Jagrovega opusa, ki je povezana z obiskom kustosa dr. Boga Zupančiča in dr. Nadje Zgonik septembra 2018 v Minnesoti, kjer sta si in situ ogledala Jagrova ameriška dela in pregledala arhivsko gradivo v Northwest Architectural Archives (NAA) Univerze v Minnesoti.

Slovenski študenti arhitekture in profesorji so bili prav zaradi Jagrovih pošiljk ameriških arhitekturnih knjig in revij dobro informirani o arhitekturnem dogajanju v ZDA in tudi drugod po svetu. Jager je vseskozi v ameriških strokovnih krogih širil vedenje in pomen o slovenskem arhitektu Jožetu Plečniku, ki ga je imenoval slovenski Michelangello. Slovenska arhitektura v začetku 20. stoletja zato ni bila zamejena zgolj v srednjeevropski in/ali mediteranski okvir. Prav zaradi velikega vpliva Jagra je v Plečnikovem opusu zaslediti sledi kitajske, japonske, etruščanske arhitekture in morda kakšne ameriške vzore, kar daje Plečniku univerzalni okvir in svetovni domet, ki je potreben pri kurantni nominaciji na listo svetovne kulturne dediščine Unesco. Podobno, vendar drugače, se Jagrov vpliv ponovi pri Ravnikarju.

Pomemben mejnik glede poznavanja del arhitekta Ivana (Johna) in njegovega brata Francisa Jagra je bila razstava, ki jo je leta 2010 pripravila arhitektka Nataša Oblak Japelj z Muzejskim društvom Vrhnika v galeriji Cankarjevega doma na Vrhniki.”

Kustosa razstave: Natalija Lapajne, dr. Bogo Zupančič

Fotoutrinki: odprtje razstave

Slikovni material:

  • Karikatura, Ivan (John) Jager v pismu Valenčiču ob slavnostni otvoritvi stavbe Narodnega doma češkega arh. Františka E. Škabrouta , 1896, hrani MAO.
  • Karta Jožetu Plečniku, z Jagrovim klicem “Malo nas je, ne dajmo se! Bodimo edini, spoštujmo se in spoznavajmo se pa bodemo napravili še kaj izvenrednega z združenimi močmi” 1898, hrani MGML.

Deli to zgodbo!