2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

9. junij 2017 – 3. september 2017

Vabimo vas v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na ogled občasne razstave o inovatorju Petru Florjančiču in o intelektualni lastnini, ki smo jo pripravili z Uradom Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Z občasno razstavo želimo predstaviti Petra Florjančiča in se posvetiti predvsem njegovemu delu povezanim z inovatorstvom, ki ga je spremlja že vse od rane mladosti. Peter Florjančič je pogumen, radoveden in samosvoj človek, svetovljan po duši in drzen v dejanjih. Rodil se je na Bledu, kasneje pa živel in ustvarjal v številnih krajih po Evropi in ZDA. V mladih letih je bil aktiven športnik, glasbenik in igralec, predvsem pa je bil in je še inovator svetovnega slovesa. Ženske se mu med drugim lahko zahvalijo za elegantno pršenje parfuma in enostavno nanašanje laka na nohte, fotografi za plastične okvirčke za diapozitive in podjetniki za stroj za brizganje plastike. Glede na njegov poklic tekstilnega tehnika ne preseneča, da so številni patenti povezani s tkanjem in statvami. Tudi prvi večji uspeh, ki je pomenil poklicno in finančno prelomnico v njegovem življenju, je bil patent za statve.
Njegov »patentni« opus vključuje tudi nenavadne, nevsakdanje in zabavne patente, modele in znamke. Včasih je bil s svojimi idejami pred časom. Tak primer so avtomobilske zračne blazine, ki si jih je zamislil že leta 1957, a tedanja avtomobilska industrija tehnološko še ni bila pripravljena na to revolucionarno novost. Od leta 1943 je Peter Florjančič patentiral 400 izdelkov, od tega jih je do faze proizvodnje doslej prišlo 43. Na razstavi si obiskovalci lahko ogledajo nekatere izdelke in del bogate dokumentacije, ki se nanaša na posamezne izume. Predvajan je tudi nov dokumentarni film “Stoletje sanj” o Petru Florjančiču režiserja Vena Jemeršića.
Zagotovo g. Florjančič, tako kot številni drugi inovatorji po vsem svetu, ne bi bil uspešen brez varstva idej v obliki patentov, modelov in blagovnih znamk. Zato smo drugi del razstave, ki govori o avtorskih pravicah, izumih, patentih in znamkah, prepustili Uradu Republike Slovenije za intelektualno lastnino.

Razstava je zopet na ogled v odpiralnem času muzeja od 9. 6. do 3. 9. 2017.

V Galeriji si oglejte album Dan inovatorjev s Petrom Florjančičem.

Kolofon razstave:
Avtorji razstave: Irena Marušič, Tehniški muzej Slovenije in sodelavci Urada RS za intelektualno lastnino
Avtorji besedil: Irena Marušič, Tehniški muzej Slovenije, Tibor Zavrl ter sodelavci Urada RS za intelektualno lastnino
Oblikovanje: Miha Turšič
Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič, Olga Shrestha in Nataša Purkat
Fotografije: Osebni arhiv Petra Florjančiča z dovoljenjem avtorjev, Marko Modic, Ven Jemeršič,
Tehniški muzej Slovenije (Jaka Blasutto)
Tisk: Altos d.o.o.
Tehnična izvedba: ScenArt, Tehniški muzej Slovenije, Lambda, Studio Cotič Trojer

Dokumentarni film “STOLETJE SANJ”
Režiser: Ven Jemeršić
Montažerka: Maša Nonkovič
Direktor fotografije: Matjaž Kenda
Luč: Aleš Pirec & Luka Stopar
Asistent produkcije: Anja Bratina & Luka Slavic
Producent: Ven Jemeršić
Supermarket production, 2017

 

Deli to zgodbo!