2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Konec avgusta so v Muzeju Kosova graščina na Jesenicah odprli dvojno razstavo, posvečeno športu in športnim rekvizitom, ki bo na ogled do 20. oktobra 2023. Povezala sta se namreč Zgornjesavski muzej Jesenice, ki je pripravil razstavo Jeseniški sokol, ter TMS z razstavo Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem. V sklopu razstave velja izpostaviti maketo stadiona, ki so ga leta 1922 postavili za ljubljanskim Bežigradom.

Razstava razgrinja zanimivo zgodbo, povezano z organizacijo in izvedbo prvega zleta jugoslovanskega sokolstva, ki je potekal med 23. julijem in 15. avgustom 1922 in ki je bil povod za postavitev tega veličastnega lesenega montažnega stadiona. Po zasnovi arhitekta Jožeta Jelenca ga je izdelala 250-članska delovna skupina ljubljanskega tesarskega mojstra Ivana Zakotnika, pri gradbenih delih pa so med drugim sodelovali tudi vojaški zaporniki. (Foto: Arhiv Gornjesavskega muzeja Jesenice)

Dimenzije stadiona najbolj ponazori podatek, da so na njem v najbolj obiskanih dneh sokolskega zleta našteli po 50 tisoč nastopajočih in obiskovalcev. To je zagotovo številka, na katero bi bil ponosen marsikateri večji evropski stadion, za Ljubljano pa je bržkone nepredstavljiva.

Razstava prikazuje tudi športne pripomočke za orodno telovadbo, ki jih je za namen sokolskega zleta izdelala tovarna JOR (Jakob Oražem Ribnica). V tovarni, ki je imela kovinarsko, mizarsko in usnjarsko delavnico, so sicer izdelovali 241 različnih vrst športnih pripomočkov, 9 različnih pripomočkov za opremo letnih odprtih telovadišč in 14 različnih pripomočkov za opremo zdravniških ordinacij.

Deli to zgodbo!