Loading Dogodki

Inženir Martin Sever je bil avtor prvega serijskega kombiniranega vozila v Sloveniji in prvih IMV-jevih prikolic, kakršne so izdelovali v Novem mestu. Ob teh, marsikomu še dobro znanih izdelkih, se je Martin Sever ukvarjal še z marsičem zanimivim s področja tehnike, kar je predstavljeno na razstavi.

Na razstavi ni obravnavana le Severjeva dejavnost v IMV-ju in njegov prispevek pri razvoju kombiniranega vozila in prikolic, temveč tudi njegovo delovanje na drugih področjih. Uvodoma so na panojih predstavljeni otroštvo in šolska leta Martina Severja, njegovo zanimanje za tehniko, avtomobile in letala, študij na Fakulteti za strojništvo in prva zaposlitev v Tovarni avtomobilov Maribor. Predstavljamo sodelovanje v IMV pri konstrukciji kombiniranega vozila, počitniških prikolic in deloma tudi terenskega vozila, avtodomov in prvih poskusov razvoja mobilnih hiš.

Sledi predstavitev Severjevega delovanja pri proučevanju zgodovine meroslovja na Slovenskem, ideji modulne montažne gradnje lesenih stanovanjskih hiš, sodelovanja pri obuditvi plovbe po Ljubljanici in gradnji turistične ladje Julija v 80. letih 20. stoletja. Po upokojitvi je Martin Sever del svojega časa namenil idejam obuditve in demonstraciji šolanja jadralnega letenja po starem (z vlečno vrvjo) ter skupaj z ing. Igorjem Bitencem izdelal letalo Vrabec. V 90. letih je razvil je tudi manjšo sušilnico sadja za domačo uporabo, za katero je leta 1995 na Celjskem sejmu od Gospodarskega vestnika in Zveze inovatorjev Slovenije prejel priznanje za najbolj ekološki izdelek leta.

Občasna razstava je  postavljena na manjšem prostoru galerije nad križnim hodnikom v Bistri. Zaradi omejenega prostora in lokacije niso predstavljena vozila v naravni velikosti (ta so sicer na ogled v Novem mestu), temveč tri makete, sušilnica sadja, načrti, arhivsko gradivo, fotografije in osebni predmeti Martina Severja.

Avtor razstave, besedil in video projekcije je Srečko Gombač iz Izole, sicer zet žal že pokojnega Martina Severja. V družini Sever se je ohranilo nekaj arhivskega gradiva in osebnih predmetov in to je predstavljeno tudi na razstavi. Kot kustos muzeja in oddelka, kamor sodijo vozila, je razstavi sodeloval tudi g. Boris Brovinsky.

Na ogled do 17.05.2018 do 3. 12. 2018 in nato podaljšana do 19. 5. 2019.

Deli to zgodbo!