2024-07-23T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Stereotipi o muzejih, kjer je vse na ogled le »od daleč« se že kar nekaj let podirajo. Pasivni eksponati se spreminjajo v aktivne. Lahko jih tipamo, občutimo, vonjamo, pa tudi slišimo. Preko čutov in domišljije se spustimo v spoznavanje zgodovine. V takšnem svetu lahko uživajo vsi obiskovalci muzejev.
V Muzeju pošte in telekomunikacij je na otip kar nekaj zanimivih eksponatov, skozi katere lahko obiskovalci spoznavajo zgodovino. A to za nas ni dovolj. Odločili smo se, da skozi otip in zvok še bolj približamo zgodovine pošte in telekomunikacij ne le videčim, temveč tudi slepim in slabovidnim. V sodelovanju z doc. dr. Rašo Urbas, izr. prof. dr. Urško Stankovič Elesini, mag. Matejem Pivarjem in študentko Pio Anžel s Katedre za informacijsko in grafično tehnologije (UL, NTF) ter doc. dr. Aksinjo Kermauner, tiflopedagoginjo, smo začeli s projektom, v katerem smo razvijali načine tiskanja tipnih elementov s klasičnimi tehnikami tiska, kot sta sitotisk in kapljični tisk, pri tem pa uporabili posebne barve, s katerimi smo dosegli ustrezne višine tipnih elementov. Na ta način smo izdelali napise v brajici in izdelali zanimive eksponate, primerne tipanju (rotulus, znamka verigarja, …). Dodali smo zvočne efekte, (kurir, ki prebere besedilo). Poleg omenjenega smo v obeh nadstropjih dodali tipna zemljevida za lažjo orientacijo izdelana v 3D tehniki tiska ter uredili talne oznake.
Posamezne prilagoditve smo razvijali in se zraven učili. Učenje pa pomeni odkrivanje novih možnosti. Iz majhnih so tako nastale velike ideje, ki jih želimo v nadaljevanju uresničiti ter s tem postati še bolj prijazni do tistih, ki zgodovino ne morejo opazovati skozi vid, lahko jo pa začutijo skozi otip, vonj, sluh.

Skupaj smo ustvarili prvi slovenski taktilni muzej, ki je v celoti prilagojen slepim in slabovidnim. Muzej pošte in telekomunikacij se je tako pridružil slabi deseterici vseh taktilnih muzejev v Evropi.

Avtorji razstave
Estera Cerar, Ajda Kozjek, Raša Urbas, Urška Stankovič Elesini, Pia Anžel, Aksinja Kermauner, Matej Pivar

Zahvala
Za nasvete in izdelavo tipnih elementov s pomočjo kapljičnega tiska se zahvaljujemo podjetju Grec d.o.o.

Deli to zgodbo!