Loading Dogodki

13. april 2015 – 21. april 2015

V bran solinarski dediščini, kulturnemu spomeniku državnega pomena-Muzeju solinarstva in v podporo  prizadevanjem Pomorskega muzeja »Sergej Mašera« Piran, da zagotovi  delovanje muzeja v Krajinskem parku Sečoveljske soline (KPSS), smo se odzvali  že  številni slovenski muzeji, Slovensko muzejsko društvo, Skupnost Muzejev Slovenije, univerzitetni krogi, študentje,  lokalna skupnost,  posamezniki in mediji.
Navkljub nerazumljivi odločitvi Ministrstva za okolje in prostor, da ukine dogovorjeno  letno sofinanciranje delovanja Muzeja solinarstva  (19.400 EUR) v Krajinskem parku Sečoveljske soline (KPSS) in da ne razmišlja o spremembi  Načrta upravljanja KPSS, ki muzeju ne dovoljuje ustvarjanja lastnih prihodkov (iz vstopnin in trženja muzejske soli), se Pomorski muzej trudi zagotoviti, četudi s skrajšanim urnikom, odprtje muzejskih zbirk v solinarskih hišah v Fontaniggeah. Da bi to omogočili v okviru muzejske stroke, vsaj do rešitve, ki bo  sprejemljiva in vzdržna, smo  Pomorskemu muzeju že ponudili konkretno  pomoč s prisotnostjo v muzeju naslednji  muzeji in ustanove:
Narodni muzej, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Gorenjski muzej, Goriški muzej,  Posavski muzej Brežice, Tehniški muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Belokrajinski muzej Metlika in Fakulteta za humanistične vede Univerze na Primorskem. Podporo sta izrazili tudi predsednica SMD  Verena Štekar-Vidic in predsednica SMS dr. Aleksandra Berberih-Slana. Dekanja  FHŠ UP dr. Irena Lazar je sporočila, da so se študentje FHŠ pripravljeni  usposabljati in delati prostovoljno v Muzeju solinarstva.
Podporo muzeju izražata tudi Radio Hit in radio Capris, ki muzeju ponujata brezplačno oglaševanje na temo Muzejem solinarstva.
V naslednji dneh  vas bomo v Muzeju solinarstva  pričakali naslednji  slovenski muzeji in muzejski kolegi/kolegice:
Ponedeljek, 13 .4. 2015: Goriški muzej (Andrej Ferletič)
Torek, 14. 4. 2015: Gorenjski muzej (direktorica Marjana Žibert in  Tatjana Dolžan Eržen)
Sreda, 15. 4. 2015: Muzej novejše zgodovine Slovenije (Monika Montanič in dr. Urša Valič)
Četrtek, 16. 4. 2015: Dolenjski muzej
Petek, 17. 4. 2015: Narodni muzej (direktorica Barbara Ravnik in nekdanji direktor Boris Gombač )
Sobota, 18. 4. 2015: Prirodoslovni muzej Slovenije (direktorica  Breda Činč Juhant in Mojmir Štangelj)
Ponedeljek, 20. 4. 2015: Posavski muzej Brežice (direktorica Alenka Černelič Krošelj )
Torek, 21.4 2015: Tehniški muzej Slovenije (direktorica Natalja Polenec in Urša Vodopivec)

Za naprej se termini še usklajujejo s prijavljenimi muzeji.
Skupni imenovalec teh dežurstev bo ozaveščanje javnosti o pomenu varovanja dediščine in vlogi muzejev. Prisotni muzejski  strokovnjaki bodo na voljo obiskovalcem in medijem.  Spoznali bodo iz prve roke problematiko Muzeja solinarstva, hkrati bodo predstavili  tudi lastne izkušnje in  muzeje .

Vabljeni k obisku in spoznavanju  Muzeja solinarstva in slovenskih muzejev!

Deli to zgodbo!