2024-07-24T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Gostujoča razstava Slovenskega planinskega muzeja, enote Gornjesavskega muzeja Jesenice,  na razumljiv in poljuden način predstavlja najpogostejše svetlobne pojave, s katerimi se srečujemo na gorniških poteh.

Avtorja razstave, Natalija Štular, kustosinja pedagoginja v Slovenskem planinskem muzeju, in Goran Ilič, profesor fizike, želita obiskovalce opozoriti na lepote Slovenije, kjer je poudarjena enkratna moč narave, predvsem svetlobe, ki kroji njeno življenje. Razložiti želita, kako nastane mavrica, kakšno je ljudsko izročilo, povezano z njo, kaj je halo in kaj glorija, od kod barve, ki nas razveseljujejo ob sončnih vzhodih in zahodih. Enostavne opise nastankov posameznih pojavov, zgodbe znanih slovenskih obiskovalcev gorskega sveta in prečudovite fotografije čuječih gornikov in fotografov na razstavi spremljajo tudi preprosti fizikalni poskusi, ki bodo obisk naredili še bolj poučen. In tudi zabaven.

Najbolj posebna med vsemi svetlobnimi pojavi je prav gotovo strela, zato je poseben del razstave »Na vrhu neba, blizu gora« namenjen preventivi. Po statističnih podatkih Elektroinštituta Milan Vidmar v Ljubljani so med najpogosteje obstreljevanimi vrhovi v Sloveniji Plešivec oz. Uršlja gora, Krvavec, Boč in Snežnik. Omenjeni inštitut je za razstavo pripravil povezavo za neposreden prenos spremljanja gibanja neviht s strelami po Sloveniji.

Fotoutrinki

Razstava je na ogled do 10. 7. 2022.

 

 

Deli to zgodbo!