2024-07-23T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Po zelo odmevni razstavi “Skoraj vse o zvoku” smo se odločili, da se lotimo še svetlobe, ki je za ljudi še precej pomembnejša od zvoka, saj največ informacij iz okolice prejemamo ravno z njenim posredovanjem.
Zelo zanimiva, napeta in polna preobratov je zgodba o tem, kako so ljudje svetlobo spoznavali od davnih časov vse do danes, ko je resnična narava svetlobe človeškemu umu še vedno težko razumljiva. Spoznali bomo, kako jo zaznavamo in kakšen vpliv ima na živa bitja. V muzejskem delu bomo razstavili naprave povezane s svetlobo, njenim ustvarjanjem in merjenjem. To so predvsem optične naprave in svetila, v zadnjem času so se jim pridružile tudi telekomunikacije.
Kot novost bomo del razstave posvetili tudi raznovrstnim svetlobnim pojavom, ki jih vsakodnevno srečujemo v naravi in jim pogosto ne posvečamo pozornosti ali pa jih sploh ne opazimo. Jemljemo jih kot nekaj samoumevnega in ne razmišljamo o vzrokih, čeprav so ti marsikdaj prav dramatični.

Ob predstavitvi teh pojavov računamo tudi na vašo pomoč. V prvi vrsti so to fotografije pojavov v naravi pa tudi risbe, slike, zgodbe ali koristne informacije (recimo podatek o znani umetnini, ki predstavlja pojav). Vabimo vas, da fotografije, slike, zgodbe in koristne informacije na spodaj naštete pojave pošljete na e-naslov: info@tms.si s pripisom imena fotografa/avtorja.

Predstavljamo pojave:

  • Zakaj je nebo modro, medtem ko je na Luni tudi podnevi temno in se vidijo zvezde? Preberite odgovor
  • Pri belih oblakih na sliki, ki nam jo je poslal Rok Rotar, pa je zgodba nekoliko drugačna. Preberite odgovor
Modro nebo foto Rok Rotar

Foto: Rok Rotar

 

Deli to zgodbo!