2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in  raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenikov širši javnosti. Zato smo vam letos partnerji projekta Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Geološki zavod Slovenije ter Tehniški muzej Slovenije, v sodelovanju z drugimi ustanovami pripravili kopico zanimivega znanstveno obarvanega programa in 30. 9. 2022 med 17.00 in 22.00 tudi sami odprli svoja vrata. Letošnji projekt poteka v znamenju prsti.

 

Program Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri:

Med 17.00 in 22.00: Dnevi strojništva (v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani)
Na ogled bodo predstavitve izjemnih projektov študentov ter raziskovalcev Fakultete za strojništvo UL.

Med 17.00 in 19.00: Poroznost in prepustnost tal Ljubljanskega barja (drop-in delavnica)  
Krajinski park Ljubljansko barje bo predstavil poroznost in prepustnost različnih zemeljskih materialov, ki jih najdemo na Ljubljanskem barju, poleg tega pa se bodo lahko obiskovalci preizkusili še v slikanju z različnimi odtenki barjanske zemlje.

Med 18.00 in 20.00: Stojnica Komunalnega podjetja Vrhnika (kompostiranje drop-in)
Ena od dejavnosti podjetja je tudi ravnanje z odpadki, med drugim organskimi. Na stojnici bodo spodbujali obiskovalce k pravilnemu ločevanju in dajali nasvete za kompostiranje.

Med 19.00 in 20.30: Nikola Tesla in problem okoljskih politik”
Predstavitev druge dopolnjene izdaje knjige Nikola Tesla: Problem povečevanja človeške energije.
Tibor Hrs Pandur bo predstavil Teslovo zasnovo in predlagane rešitve v Problemu povečevanja človeške energije in drugih tekstov iz Teslovega opusa, Andrej Lukšič pa bo kot urednik zbirke OIKOS odprl nekaj možnih smeri premišljevanj o alternativah in konceptualnih rešitvah, ki se pojavljajo v javnem, političnem, strokovnem prostoru, in sicer tako pri nas kot v svetu, ko se poglabljamo v “trojno krizo” (energetsko-gospodarsko, okoljsko, družbeno-socialno), ter se oprl na knjige, ki so letos izšle v omenjeni zbirki (http://www.eko-kolektiv.si/oikos/).

Med 20.30 in 21.00: Ukročena elektrika – Poskusi Nikole Tesle
Po predstavitvi knjige in razpravi bomo predstavili demonstracijo, ki jo pripravljamo za javnost “Ukročena elektrika”. Mnogim ni znano, da so številne pridobitve, ki nam lajšajo sodobno življenje in se danes zdijo same po sebi umevne, ravno zasluga velikega izumitelja Nikole Tesle. Odkritje večfaznega sistema, raziskave visokofrekvenčnih tokov, prve zamisli o svetovnem radijskem sistemu in brezžičnem prenosu energije so plod genialnega uma. Spomin na izumitelja obujamo v Tehniškem muzeju Slovenije z atraktivnimi poskusi, s kakršnimi je pred več kot sto leti svoje osuple goste navduševal sam Nikola Tesla.

 

Program Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu:

Med 18.00 in 20.00: V družbi KUBO robotka (v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje)
Radovednost in raziskovanje sta otrokom prirojena. Zato je izrednega pomena, da jih spodbujamo k razvijanju teh neprecenljivih vrnil. Ker bi radi združili znanost, naravoslovje in programiranje, smo za vaše otroke pripravili simpatično delavnico s KUBO robotkom. Skozi igro bodo osvajali osnove preprostega programiranje in robotike. Delavnica je namenjena otrokom od 5 do 10 let ter njihovim staršem.

 

Oba muzeja bosta brezplačno odprta od 17.00 do 22.00.

Več informacij najdete na spletni strani www.nocmoc.eu in družbenih omrežjih www.facebook.com/nocimasvojomoc, www.instagram.com/nocimasvojomoc.

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!

Projekt ‘Noč ima svojo moč’ poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Deli to zgodbo!