Loading Dogodki

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in  raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenikov širši javnosti. Zato smo vam letos partnerji projekta Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Botanični vrt Univerze v Ljubljani, Geološki zavod Slovenije ter Tehniški muzej Slovenije, v sodelovanju z drugimi ustanovami pripravili kopico zanimivega znanstveno obarvanega programa in 29. 9. 2023 med 17.00 in 22.00 tudi sami odprli svoja vrata. Letošnji projekt poteka v znamenju sestavljanja zemljevida razširjenosti opazovanih travniških rastlin ter ugotavljanja, na kakšnih tleh te rastejo.

  • Program Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri:

Med 17.00 in 22.00: Dnevi strojništva (v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani)
Na ogled bodo predstavitve izjemnih projektov (raznovrstni prikazi s področja strojništva) študentov ter raziskovalcev Fakultete za strojništvo UL.

Med 20.30 in 21.30: Ob Ravnikarjevem kvadratu (vodenje; izvajalec: Boris Beja s študenti magistrskega študija Grafične in interaktivne komunikacije)

Razstavljeni tekstil v prostorski centrifugi je izčiščeno in oprano perilo, kjer se je belina platna spreminjala v skupinski prostor izjav mladih, v katerih lahko med drugim prebiramo, kje in v kakšnih prostorih si želijo oblikovati svojo grafično prihodnost.

Projekt je nastal v sklopu Svetlobne gverile, ki je delovala pod skupnim imenovalcem Prostor. Ob tem so se naslonili še na Ravnikarjevo dediščino in tako prostor, besedo, svetlobo povezali z arhitektovim delom.

Med 18.00 in 19.30: Kako prepoznamo sestavo tal in izbrane rastline na Ljubljanskem barju? (delavnica; izvajalec: Krajinski park Ljubljansko barje)

Prepoznavanje 4 rastlinskih vrst, ki uspevajo na Ljubljanskem barju danes (jesenska vresa, brestovolistni oslad, šaš, črnoplodni mrkač) in delavnico prepoznavanja 4 različnih sestav tal na Ljubljanskem barju nekoč in danes v navezavi na divje in kulturne rastline, ki uspevajo na izbranih tleh (visoko barje, nizko barje, barje danes, vršaj). Najbolj vztrajni udeleženci delavnic si bodo lahko prislužili priročnik za opazovanje vrstnega bogastva Ljubljanskega barja Barjanski mozaik.

Med 19.00 in 20.30: Rastline: od tkivnih kultur do pohištva (izvajalec: Biotehniška fakulteta UL)

Predstavitev študijskih programov Biotehniške fakultete UL.

  • Program Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu:

Med 17.00 in 18.00: Voden ogled Polhovega doživljajskega parka (v sodelovanju z Javnim zavodom Polhograjska graščina)

Na poti po Polhovem doživljajskem parku v neposredni bližini Polhograjske graščine bodo otroci reševali različne naloge, zbirali žige ter v knjižico lepili nalepke ter polhu rogoviležu pomagali najti nov dom. Na koncu poti jih čaka še nagrada.

Med 18.00 in 19.00: V te rožci tiči zgodba (pripovedovalska skupina Tu in tam)

Pripovedovanje za družine.  Za vsako bolezen rožca raste in za vsako rožco zgodba tiči. Pridružite se pripovedovalski urici in prisluhnite pravljicam o rastlinskem svetu.

V Bistri in v Polhovem Gradcu bo brezplačnen vstop  od 17.00 do 22.00.

Več informacij najdete na spletni strani www.nocmoc.eu in družbenih omrežjih www.facebook.com/nocimasvojomoc, www.instagram.com/nocimasvojomoc.

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!

https://www.nocmoc.eu/

Deli to zgodbo!