2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Na pobudo Evropske komisije se širom Evrope za en dan v letu široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in  raziskovanjem, da bi predstavile poklic in življenje znanstvenika širši javnosti. Zato smo vam letos partnerji projekta,  Ustanova Hiša eksperimentov, Institut »Jožef Stefan«, Kemijski inštitut, Nacionalni inštitut za biologijo, Geološki zavod Slovenije ter Tehniški muzej Slovenije, v sodelovanju z drugimi ustanovami pripravili kopico zanimivega znanstveno obarvanega programa in 24. 9. 2021 med 17.00 in 22.00 tudi sami odprli svoja vrata. Letošnji projekt poteka v znamenju vode.

Program Tehniškega muzeja Slovenije v Bistri:

Med 17.00 in 22.00: Dnevi strojništva (v sodelovanju s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani)
Na ogled bodo predstavitve izjemnih projektov študentov ter raziskovalcev Fakultete za strojništvo UL.

Med 17.00 in 20.00: V družbi KUBO robotka (v sodelovanju s Podjetniškim inkubatorjem Kočevje)
Radovednost in raziskovanje sta otrokom prirojena. Zato je izrednega pomena, da jih spodbujamo k razvijanju teh neprecenljivih vrnil. Ker bi radi združili znanost, naravoslovje in programiranje, smo za vaše otroke pripravili simpatično delavnico s KUBO robotkom. Otroci bodo s pomočjo ljubkega robotka spoznavali pomembnost voda, njihove čistosti in urejenosti kopališč, kjer razigrano čofotajo v poletnih mesecih. Pri tem bodo skozi igro osvajali osnove preprostega programiranje in robotike. Delavnica je namenjena otrokom od 5 do 10 let ter njihovim staršem.

Med 18.00 in 20.00: EU kotiček

Predstavitev in informiranje o evropskem projektu za obiskovalce.

Ob 17.00: Dvoživke Ljubljanskega barja od blizu (v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje)
Na izkustveni delavnici boste lahko izvedeli, kdo vse se skriva v barjanskih mlakah in jarkih, ter si ogledali nekatere dvoživke prav od blizu.

Ob 18.00: Vidra, skrivnostna prebivalka voda na Ljubljanskem barju (v sodelovanju s Krajinskim parkom Ljubljansko barje)
Gibčno zver, ki živi tudi pod muzejskimi prostori, le redko vidimo. A kako potem vemo, da je prisotna? To vam bomo razkrili na krajšem sprehodu v okolici informativnih tabel o vidri, pokukali pa boste lahko tudi skozi lupo in odkrivali, kaj vse imajo vidre na svojem jedilniku.

Ob 19.00:  Vodenje po razstavi “Na vroči strani Alp” in diskusija (v sodelovanju z Umanotero, Slovensko fundacijo za trajnostni razvoj)
Slovenija se zaradi svojih geografskih značilnosti segreva hitreje od svetovnega povprečja in posledice podnebnih sprememb lahko tudi pri nas opazujemo že danes. Gostujoča razstava “Na vroči strani Alp” prikazuje predvidevanja strokovnjakov o tem, v kakšni Sloveniji bomo živeli konec 21. stoletja, če glede podnebnih sprememb ne bomo hitro in odločno ukrepali. Če razstava kaže pričakovane posledice našega vztrajanja pri življenjskem slogu, ki povzroča podnebne spremembe, na drugi strani poudarja enako pomembno dejstvo: da lahko podnebno krizo še vedno ublažimo in se takšni prihodnosti izognemo.

Ob 20:00: Pogovor z direktorico muzeja dr. Barbaro Juršič in s predstavnico Evropske komisije go. Darijo Valančič

Pogovor s predstavitvijo muzeja in evropskega projekta.

 

Za vodene oglede so obvezne predhodne prijave na irena.medle@tms.si, 01 750 66 70.

Program Muzeja pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu:

Ob 18.00: Neptunov vodnjak v Polhovem Gradcu
Predavanje Urške Suhadolc o eni glavnih znamenitosti grajske posesti. Urška Suhadolc je diplomirana umetnostna zgodovinarka, zaposlena na Zavodu za varstvo kulturne dediščine, območna enota Kranj. Ukvarjala se je z umetnostjo konca 17. stoletja in iz te teme tudi diplomirala. V okviru svojega raziskovanja je napisala tudi seminarsko nalogo o Neptunovem vodnjaku v Polhovem Gradcu, pri katerem se odpira še posebej zanimivo vprašanje njegove datacije. Letnica na vodnjaku namreč ne more biti letnica njegovega nastanka.

Ob 20.00: Vodenje za družine po muzejskih zbirkah

Za obisk prireditev je za starejše od 15 let potrebno izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni ali testirani). Oba muzeja bosta brezplačno odprta od 17.00 do 22.00.

Več informacij najdete na spletni strani www.nocmoc.eu in družbenih omrežjih www.facebook.com/nocimasvojomoc, www.instagram.com/nocimasvojomoc.

Dajte svoji raziskovalni žilici duška in se nam pridružite!

Projekt ‘Noč ima svojo moč’ poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja.

Deli to zgodbo!