Loading Dogodki

Po odmevni razstavi »Skoraj vse o zvoku« smo se v Tehniškem muzeju Slovenije odločili, da se posvetimo še svetlobi, ki je za večino še pomembnejša od zvoka, saj največ informacij iz okolice prejemamo z njenim posredovanjem.

Razstava “O svetlobi” v besedi, predmetih in eksperimentih poskuša odgovoriti na številna vprašanja o tem vseprisotnem naravnem pojavu, brez katerega ni življenja. Vprašanja o svetlobi so v zgodovini zaposlovala učenjake in znanstvenike, filozofe, fizike, matematike in druge, poznavanje svetlobe in njenih lastnosti pa je omogočilo, da jo je človek izkoristil v svoj prid na številnih področjih.

Poleg teoretičnega dela, v katerem iščemo odgovore na vprašanja, kaj je svetloba, kakšna je, kako se giblje in druga, je velik del posvečen napravam, katerih delovanje je povezano s svetlobo. Med drugim so na ogled svetila, optične naprave ter naprave, ki delujejo na osnovi elektromagnetnega valovanja, ter predmeti, ki so plod domačega znanja, saj so številna slovenska podjetja v preteklosti in še danes uspešna na področju optičnih tehnologij.

Posebej privlačen je interaktivni del razstave, kjer bomo med drugim prikazali odboj in lom svetlobe, nekatere fizikalne pojave in optične naprave pa bodo obiskovalci lahko preizkusili tudi sami. Del razstave je posvečen slepim in slabovidnim, ki svetlobe ne zaznavajo, predstavljeni pa so predmeti in pripomočki, ki kažejo, kako tehnologija slepim olajša vsakdanje življenje.

Pri snovanju razstave smo sodelovali z naslednjimi uglednimi znanstvenimi, raziskovalnimi, izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami:

  • Muzeji in galerije mesta Ljubljana,
  • Zveza slepih in slabovidnih Slovenije,
  • Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper,
  • Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani,
  • Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani,
  • Elektrotehniška zveza Slovenije.

Razstava bo na ogled od 5. 10. 2022 do 31. 12. 2023 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri.

Vabimo vas tudi k ogledu video prispevka o razstavi z avtorjem dr. Orestom Jarhom: Prispevek

bea6b979 f956 4dd2 a1f7 7d3a38f8c866 rw 3840

»Kaj je svetloba? Je valovanje ali curek delcev? Dva tisoč let so se učenjaki vrteli okrog tega vprašanja, preden so prišli do odgovora, ki je nenavaden, svetloba je namreč lahko ali valovanje ali curek delcev, odvisno od tega, na kakšen način jo opazujemo. To pa je nekaj, kar naši možgani kar težko razumejo in je imelo zelo dolgoročne posledice za razvoj znanosti in tehnike. Tudi kvantna fizika, ki je danes temelj vse elektronike, je posledica razumevanja lastnosti svetlobe,« je povedal avtor razstave Dr. Orest Jarh.

──────────────────

Kolofon razstave:

O svetlobi, Bistra 5. 10. 2022–31. 12. 2023

Avtor razstave, vodja projekta: dr. Orest Jarh

Avtorji razstave: Lovro Cigić, Barbara Rezar Grilc, Ana Katarina Ziherl, Boris Brovinsky

Oblikovanje: Helikopterdesign d.o.o. (Info)

Ilustracije: Matjaž Dekleva

Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič

Tisk: Altos d.o.o.

Video animacija: Zavod AA

Izdelava eksperimentov: Tehniški muzej Slovenije, ESO d.o.o.

Sodelujoče institucije: Muzeji in galerije mesta Ljubljana, Zveza slepih in slabovidnih Slovenije, Gimnazija Gian Rinaldo Carli Koper, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Elektrotehniška zveza Slovenije

Restavriranje eksponatov: Tehniški muzej Slovenije

Postavitev razstave in eksperimentov: Tehniški muzej Slovenije

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Tehniški muzej Slovenije, Ljubljana, 2022 Zanj: dr. Barbara Juršič

Na fotografijah so predmeti, ki so predstavljeni na razstavi. Za ogled posameznega predmeta v polni velikosti kliknite nanj.
(Foto: Dragan Arrigler in Kreativna baza)

Deli to zgodbo!