Loading Dogodki

25. marec 2016 – 3. december 2017 

Kaj je zvok, kako nastane in kako se širi? Kateri je prvi zvok, ki ga slišimo? Ali se zavedamo, da nas zvok spremlja skoraj od spočetja do smrti? Na ta in podobna vprašanja odgovarjamo z občasno razstavo, ki predstavlja SKORAJ VSE O ZVOKU.

Zvok spremlja živa bitja na vsakem koraku in njegovo zaznavanje je še posebej za živali pogosto ključnega pomena za preživetje. Živali uporabljajo zvok za sporazumevanje, iskanje plena, izogibanje plenilcem in orientacijo, človek pa ustvarja zvok tudi v obliki glasbe, ki vzbuja prijetne občutke.

Obiskovalci razstave spoznajo mehanizem sluha, načine ustvarjanja zvoka, merske enote in analize. Glasba je predstavljena z osnovnimi tipi glasbilzgodovino zapisovanja od antike do današnjih glasbenih not, z napravami za snemanje in predvajanje zvoka, osnovami akustike in spoznanjem, kaj naredi glasbo prijetno za uho. Poseben del je namenjen ultrazvoku, ki ga ljudje zaradi visoke frekvence ne zaznamo, je pa izjemno pomemben za nekatere vrste živali, pa tudi za razvoj industrije in medicine.

Razstavljeno je muzejsko gradivo Tehniškega muzeja Slovenije (od najstarejših naprav za predvajanje in zapis zvokov, številnih proizvodov akustične tehnike slovenskih proizvajalcev do najnovejših digitalnih naprav), glasbila iz Narodnega muzeja Slovenije in izbrano gradivo zasebnih zbiralcev. Predstavitve so dopolnjene z interaktivnimi točkami, ki obiskovalcem približajo praktične vidike predstavljenih vsebin. Poseben del je namenjen najmlajšim, ki se na zabaven način seznanijo z različnimi zvoki – prisluhnete bitju srca, zvokom narave in strojev.
Posebnost razstave je »gluha soba«, v kateri obiskovalci spoznajo nenavaden občutek, ki ga povzroči skoraj popolna tišina, ki je v naravi ne moremo doživeti.
Opozarjamo tudi na elektronsko zvočno slikanico Vesela dolina, ki bo z zvoki približala otrokom zgodbo o dolgi, raznoliki in skrivnostni zgodovini Bistre.

Pri pripravi razstave smo sodelovali s številnimi zunanjimi sodelavci in svetovalci, med katerimi so tudi sodelavci Fakultete za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, s katero že dolgo uspešno sodelujemo. Tokrat smo skupaj pripravili nekaj zanimivih eksperimentov.
Razstava Skoraj vse o zvoku je vsebinsko nadaljevanje evropskega projekta Delaj z zvoki, v katerem je Tehniški muzej Slovenije sodeloval v letih od 2012 do 2014.

Razstava je na ogled do 3. 12. 2017 v odpiralnem času muzeja.

Vabimo, vas da se nam pridružite na vodenem ogledu razstave z avtorjem dr. Orestom Jarhom:

  • v nedeljo, 24. 4. 2016, ob 15:00,
  • v nedeljo, 22. 5. 2016, ob 15:00,
  • v nedeljo, 12. 6. 2016, ob 15:00
  • v nedeljo, 28. 8. 2016, ob 17:00

V teh terminih bo za otroke potekalo tudi posebno vodenje po otroškemu delu razstave.

Šolske skupine vabimo na delavnico spoznavanja pisane druščine tolkal iz celega sveta “Tolkalni krog”:

  • v torek, 6. 9. 2016,  med 9:00 in 12:00
  • v sredo, 7. 9. 2016, med 9:00 in 12:00
  • v četrtek, 8. 9. 2016, med 9:00 in 12:00
  • v petek, 9. 9. 2016, med 9:00 in 12:00

S tolkalnim krogom šolarji pridobijo izkušnjo skupnega igranja, muziciranja in s tem skupne energije. Mladi bodo na delavnici osvojili nekaj izmed glasbenih prvin: ritem, spoznali bodo različna tolkala in občutili skupinsko muziciranje. Ritem je človekova prvina in – BOBNANJE JE ZABAVNO!
Delavnico izvaja akademski tolkalec in izkušen vodja tolkalnih srečanj za različne starostne skupine in različne profile udeležencev Franci Krevh (Tolkalni krog)
Cena delavnice je 3,00 €/učenca
Trajanje: 45–60 min
Obvezne predhodne prijave vsaj en teden pred terminom: programi@tms.si, 01 750 66 72 ali 041 957 146.

Galeriji so oglejte posnetke z razstave.

Avtor razstave: dr. Orest Jarh
Otroške interakcije: Irena Marušič
Oblikovanje : Anja Delbello, Aljaž Vesel in Andraž Šapec
Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič
Priprava eksperimentov: : Fakulteta ta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (dr. Samo Beguš, Matej Blagšič), Lambda, Stanislav Zdešar s.p., Domex elektronika d.o.o., Peter Šolar
Tisk: Altos d.o.o.
Računalniške animacije: Anja Delbello, Aljaž Vesel
Programiranje: Manca Gracar
Eksponati: Narodni muzej Slovenije, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Jakob Medvešek, prof. Janez Bogataj, Jože Stepan, Stanislav Zdešar, Anja Delbello
Strokovna pomoč: prof. Mirko Čudina, mag. Rok Prislan, akad. prof. Matjaž Gogala.
Zvoki: Tehniški muzej Slovenije, Prirodoslovni muzej Slovenije – Slovenski arhiv živalskih zvokov,
www.freesfx.co.uk  ,www.workwithsounds.eu , www.soundbible.com, SampleSwap.org
Slike: Arhiv TMS, Narodna in univerzitetna knjižnica, Ljubljana, Glasbenonarodopisni inštitut ZRC SAZU, Wikipedia

E- knjižica: Vesela dolina, Zgodovinska pripoved v sliki, besedi in zvoku
Besedilo: Irena Marušič
Ilustracije : Matjaž Dekleva
Oblikovanje: Maša Kozjek
Jezikovni pregled in prevod: Melita Silič
Priprava knjige za elektronsko objavo: Urša Vodopivec

Zvoki: Prirodoslovni muzej Slovenije – Slovenski arhiv živalskih zvokov  (dr.Tomi Trilar); Tehniški muzej Slovenije (Dušan Oblak, Boštjan Troha), www.soundbible.com (Cat Stevens), www.freesfx.co.uk , www.workwithsounds.eu
Glasova: Ajda Kozjek, Boštjan Troha

Razstavo je  omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Deli to zgodbo!