Loading Dogodki

 

23. november 2016 – 3. december 2017
22. november 2016 ob 18:00

Laser je v dobri polovici stoletja po odkritju korenito posegel v številna področja človeškega življenja in dela. Manj znano je dejstvo, da so pri razvoju laserja in njegovih številnih aplikacij pomembno vlogo odigrali tudi slovenski strokovnjaki. Na občasni razstavi prikazujemo začetke in razvoj laserske tehnologije v Slovenijištevilne izdelke in področja njihove uporabe. V prvem obdobju je razvoj potekal predvsem v okviru Iskrinega Centra za elektrooptiko pod vodstvom dr. Zvonka Krevlja.
Le štiri leta po prvem laserju na svetu je v stavbi na Tržaški cesti 2 v Ljubljani, kjer je danes sedež uprave TMS, zasvetil prvi doma izdelani laser. Sledil je bliskovit razvoj laserjev in laserskih naprav za uporabo v vojski, medicini, telekomunikacijah in industriji. Veliko naprav, katerih  razvoj in proizvodnja sta bila plod lastnega znanja, je sodilo v sam svetovni vrh. Po burnem dogajanju po osamosvojitvi je podjetju z novim imenom Fotona  uspelo v hudi konkurenci preživeti in danes sodi med vrhunske proizvajalce medicinskih laserjev.
Na razstavi boste izvedeli, kako laser deluje in spoznali njegove najpomembnejše lastnosti. Na ogled so hologrami iz 70. let prejšnjega stoletja, tj. tridimenzionalne fotografije, ki jih je mogoče izdelati s pomočjo posebne svetlobe, kakršno oddajajo samo laserji. Tudi v holografiji so se slovenski raziskovalci uvrščali v svetovni vrh, vendar je bil program zaradi pomanjkanja tržno zanimivih proizvodov ukinjen.

Na razstavi so na ogled raznovrstni laserji in tankovski laserski merilniki, notranjost delujočega laserja, prototip detektorja laserske osvetlitve in detektor laserske osvetlitve, nočni daljnogled, termovizijska kamera za vodenje protitankovskih raket ter hologrami posneti v Iskri Elektrooptiki.

Pri pripravi razstave smo sodelovali s številnimi zunanji sodelavci in svetovalci. Posebej velja omeniti Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, s katero že dolgo uspešno sodelujemo, Vojaški muzej slovenske vojske in podjetje Fotona. Ne gre pa prezreti tudi pomembnega prispevka vrste nekdanjih zaposlenih v Iskri, Centru za elektrooptiko, in Fotoni.

Razstava je na ogled od 23. 11. 2016 do 3. 12. 2017 v odpiralnem času muzeja.

Utrinki z razstave so na ogled v Galeriji

Avtor razstave: dr. Orest Jarh
Sodelavci: Ajda Kozjek, dr. Romana Erhatič Širnik, Barbara Grilc, Urša Vodopivec
Strokovni sodelavci: Jože Petkovšek, dr. Alenka Rožaj Brvar, Tadej Špenko, dr. Erik Vrenko, Matjaž Drenik, Niko Tršan, Ana Švajger, dr. Martin Premk, dr Bojan Jenko
Oblikovanje: Minka Prajnc Šarler
Prelom in priprava za tisk: Oblikoteka
Ilustracije: Maša Kozjek
Jezikovni pregled in angleški prevod: Melita Silič
Priprava eksperimentov: Jože Petkovšek, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani (prof. Boštjan Batagelj), Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani (prof. Rok Petkovšek)
Tisk: Altos d.o.o.
Programiranje: dr. Orest Jarh
Eksponati: Vojaški muzej Slovenske vojske, Fotona d.o.o.
Filmsko gradivo: Arhiv RTV Slovenija
Slike: Arhiv TMS, Marjan Smrke.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Deli to zgodbo!