2024-07-23T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V torek, 10. 12. 2019, ob 18. uri vas vljudno vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje razstave »Kartuzija Bistra, razmislek o samostanu Bistra in Tehniškem muzeju Slovenije«.

Na ogled bodo idejne rešitve prenove grajskega kompleksa Bistra, ki so jih pripravili študentje Fakultete za arhitekturo UL v okviru študentskih projektov pri predmetu Prenova in konzervatorstvo.

Razstava je odraz uspešnega sodelovanja Tehniškega muzeja Slovenije in Fakultete za arhitekturo UL. Muzej je z veseljem sprejel pobudo profesorice dr. Maruše Zorec, da študentje v okviru študijske naloge pripravijo idejne rešitve prenove grajskega kompleksa Bistra.  Namen sodelovanja je bil spodbuditi razmišljanje o možnostih dolgoročnega razvoja muzeja s pomočjo svežih in neobremenjenih idej in ne pridobitev končnega idejnega načrta. Delo je potekalo v sodelovanju s Filozofsko fakulteto UL, Oddelkom za umetnostno zgodovino (področje muzeologije).

Nastali projekti so za Tehniški muzej Slovenije zanimiv odraz pozornih in objektivnih opazovalcev ter bodo v marsičem lahko podlaga za načrtovanje v prihodnje.

V Tehniškem muzeju Slovenije sodelujemo s študenti različnih fakultet že vrsto let. Pozitivne izkušnje, tako v sodelovanju s sodelavci fakultet kot v nadaljevanju sodelovanja s študenti in kasneje diplomiranimi strokovnjaki, so za muzej izjemnega pomena.

Samostan Bistra, kjer so v v davni preteklost, v samoti na robu Barja, živeli menihi kartuzijani je skozi čas doživel mnoge spremembe. Kartuzija je rasla, se podirala, v njej so se sčasoma zamenjali prvotni lastniki. Danes, ko prihajajo otroci in drugi obiskovalci v ta prostor odkrivat izjemno in bogato tehniško dediščino Slovenije, lahko le redkokdo v kompleksni strukturi uzre bogastvo arhitekturne dediščine, ki se skriva v njej. Kako povedati zgodbo Bistre v vsej njeni prostorski plastovitosti in prikazati življenje, ki je te prostore porajalo in naseljevalo skozi čas? In kako v kompleksu urediti prostore, ki jih sodobni tehniški muzej danes močno potrebuje?
Naloga študentov 4. letnika Fakultete za arhitekture v Ljubljani, pri predmetu Prenova in konservatorstvo, je bila raziskati zgodovino tega kompleksa, jo predstaviti in ovrednotiti vse njegove sestavne dele. Predstaviti je bilo potrebno izjemne prostorske in vsebinske kvalitete in opozoriti na problematiko delovanje in prezentacije prostorov in vsebin. Razstavljene naloge predstavljajo potenciale, ki bi jih celovita prenova lahko razkrila in nam morda preko minimalnih posegov in reorganizacije odstrla danes skrite plasti zgodovine.
Naloge odpirajo problematiko ceste, ki vodi skozi kompleks, nedorečenih poti in percepcije celotnega kompleksa. Premišljujejo o morebitni drugačni uravnoteženosti sedanjih vsebin in možnostih prezentacije najstarejših obstoječih in nekaterih manjkajočih ključnih elementov kompleksa.
Hvaležni smo muzeju, da nam je velikodušno odprl vrata in omogočil našim študentom, da se spoznajo s tem izjemno zanimivim stavbnim kompleksom. Preko pogovorov z vodstvom muzeja so se študenti lahko spoznali s perečo problematiko upravljanja in organizacije historičnih prostorov in njihovih vsebin. Tako bodo, upamo lahko, v prihodnje znali z občutljivo roko in mislijo skrbeti za preudarnejšo in skrbnejšo prenovo naše arhitekturne dediščine.
prof. Maruša Zorec, Fakulteta za arhitekturo Ljubljana

Razstava bo na ogled do 31. 12. 2019.

 

 

Deli to zgodbo!