Loading Dogodki

V četrtek, 14. 4. 2022, vas ob 18. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje razstave “Na vrhu gora, blizu neba”.

Gostujoča razstava Slovenskega planinskega muzeja, enote Gornjesavskega muzeja Jesenice, na razumljiv in poljuden način predstavlja najpogostejše svetlobne pojave, s katerimi se srečujemo na gorniških poteh.

Avtorja razstave, Natalija Štular, kustosinja pedagoginja v Slovenskem planinskem muzeju, in Goran Ilič, profesor fizike, želita obiskovalce opozoriti na lepote Slovenije, kjer je poudarjena enkratna moč narave, predvsem svetlobe, ki kroji njeno življenje. Razložiti želita, kako nastane mavrica, kakšno je ljudsko izročilo, povezano z njo, kaj je halo in kaj glorija, od kod barve, ki nas razveseljujejo ob sončnih vzhodih in zahodih. Enostavne opise nastankov posameznih pojavov, zgodbe znanih slovenskih obiskovalcev gorskega sveta in prečudovite fotografije čuječih gornikov in fotografov na razstavi spremljajo tudi preprosti fizikalni poskusi, ki bodo obisk naredili še bolj poučen. In tudi zabaven.

Razstavo bo odprla predsednica strokovnega sveta TMS, Irena Lačen Benedičič.

 

Vabljeni.

Deli to zgodbo!