2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V sredo, 5. oktobra 2022, vas ob 17. uri vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki  na odprtje občasne razstave  “O svetlobi“.

Prosimo za potrditev udeležbe do ponedeljka, 3. oktobra 2022, na info@tms.si ali 01 25 15 400.

Po odmevni razstavi »Skoraj vse o zvoku« smo se v Tehniškem muzeju Slovenije odločili, da se posvetimo še svetlobi, ki je za večino še pomembnejša od zvoka, saj največ informacij iz okolice prejemamo z njenim posredovanjem.

Na razstavi » O svetlobi« bomo predstavili najpomembnejše lastnosti svetlobe, zaznavanje in mnoge načine njene uporabe. Zgodba o tem, kako so ljudje svetlobo spoznavali skozi zgodovino je zelo razburljiva, napeta in polna preobratov, v njej nastopajo mnogi znani raziskovalci in misleci. Prikazali bomo naprave iz muzejskih zbirk, ki so tako ali drugače povezane s svetlobo, poseben poudarek bo na predstavitvi nekaterih slovenskih podjetij, ki so nekoč in danes delovala na področju optike ter svetil.

Razstavo bo spremljalo večje število interaktivnih eksperimentov v dvorani in na prostem ob katerih bo mogoče spoznati najosnovnejše lastnosti svetlobe. Pri snovanju razstave sodelujemo z uglednimi znanstvenimi, raziskovalnimi, izobraževalnimi in kulturnimi ustanovami ter podjetji.  Finančno je razstavo podprlo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razstava »O svetlobi« bo v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri na ogled od 5. oktobra 2022 do decembra 2023.

Več o razstavi

Foto: Dragan Arrigler

 

Ig1 – 9 1

Deli to zgodbo!