2024-07-23T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V petek, 18. 9., vas ob 18.00 vabimo v Tehniški muzej Slovenije v Bistro pri Vrhniki na odprtje razstave “Robot.si”. Prosimo za potrditev udeležbe na info@tms.si ali 01 25 15 400.

V letu 2020 obeležujemo pomembne obletnice povezane z robotiko. Minilo je 100 let od prve uporabe besede robot in rojstva Isaaca Asimova, pisca znanstveno fantastičnih romanov. V svojem delu Jaz, robot je uveljavil Načelo o treh zakonih robotike. Pred 40-imi leti so v Sloveniji v proizvodnjo vključili prvega industrijskega robota.

Na občasni razstavi »Robot.si« bomo iskali odgovore na to, kaj robot je in pojasnili izvor besede z legendarnim Čapkovim dramskim besedilom ter zlasti predstavili začetke slovenske industrijske robotike. Na ogled bo edinstvena zbirka s področja industrijske robotike, ki jo hranimo v Tehniškem muzeju Slovenije. Poseben del razstave bo z bogatim programom namenjen najmlajšim obiskovalcem.

V 80-ih letih prejšnjega stoletja je industrijska robotika pri nas doživela velik razcvet, a so se zaradi spleta okoliščin po osamosvojitvi razmere precej spremenile. Kljub temu se je nadaljevalo razvojno in raziskovalno delo, izpopolnjevali so se s to tematiko povezani študijski programi na slovenskih fakultetah. Uporaba robotov v industriji je stalno rasla, s prihodom podjetja Yaskawa v Kočevje pa se je na naših tleh prvič začela industrijska proizvodnja robotov. Za vse našteto imajo nedvomno zasluge številni domači strokovnjaki z bogatim znanjem in izkušnjami, pridobljenimi v pionirskih časih.

Od kod ime robot?

Besedo robot, ki jo uporabljajo in razumejo v vseh svetovnih jezikih, je pred 100 leti prvi zapisal češki pisatelj Karel Čapek v naslovu svoje kolektivne drame R.U.R. (Rossumovi Univerzální Roboti). V slovanskih jezikih izraz rabota ali robota opisuje trdo, prisilno ali suženjsko delo. Knjiga je izšla novembra 1920 v Pragi in 25. januarja 1921 doživela svojo odrsko premiero ter hiter in neverjeten odziv na vseh svetovnih gledaliških odrih. Že leta 1922 so jo prvič uprizorili tudi v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani. Za prevod in režijo je poskrbel Osip Šest.

»Roboti niso ljudje. Mehanično so popolnejši od nas, imajo silno inteligenco razuma, a nimajo duše.«
(Karel Čapek, R.U.R.)

Na ogled od 18. 9. 2020 do 30. 5. 2021.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

[/fusion_text]

Riko Stefan 106 GORO 102
Robot Riko 106 s krmilnikom Stefan 106 GORO 102

[/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Deli to zgodbo!