2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V sredo, 18. maja 2022, vas ob 17. uri vabimo v Depoje državnih muzejev v Pivko na odprtje razstave »Vsak milimeter šteje: Geodezija na Slovenskem skozi čas«.

Zbrane bodo nagovorili generalni direktor Geodetske uprave RS g. Tomaž Petek, predstavnik delovne skupine mag. Janez Slak in direktorica Tehniškega muzeja Slovenije dr. Barbara Juršič.  Razstavo bo odprla ga. Vida Koporc Sedej, sekretarka na Direktoratu za kulturno dediščino Ministrstva za kulturo, dogodek pa bodo spremljale različne demonstracije s področja geodezije. Geodeta iz delovne skupine bosta predstavila dva instrumenta – distomat in klasični Zeissov teodolit na stativu, sledilo pa bo tekmovanje v preprostih geodetskih izmerah ter delavnica za najmlajše.

E geodeti

Pregledna, privlačna in poučna razstava Vsak milimeter šteje, Geodezija na Slovenskem skozi čas kronološko predstavlja glavne razvojne mejnike geodezije in pojasnjuje pojme, povezane z geodezijo in kartografijo. Sprehaja se po dvestoletni zgodovini zemljiškega katastra na Slovenskem in prikazuje uporabo geodezije v praksi. V našem vsakdanu jo potrebujemo pri gradnjah, inženirstvu, izmerah, daljinskem zaznavanju, v kmetijstvu, raziskovanju in proučevanju kulturne dediščine in ne nazadnje tudi v vojski – prav ta vidik se vsebinsko povezuje s Parkom vojaške zgodovine Pivka, v katerem se nahajajo razstavni prostori. Razstava obsega več panojev, v vitrinah je razstavljenih več kot 20 geodetskih instrumentov in drugih muzejskih predmetov, vključuje pa tudi multimedijske prikaze in 3D interaktivno predstavitev vsebin. Da bi geodezijo in njeno strokovno izrazje približali obiskovalcem, so avtorji razstave oblikovali tudi pojmovnik, ki z zanimivimi ilustracijami nagovarja tudi mlajšo publiko.

Razstavo smo pripravili v sodelovanju z Geodetsko upravo RS, Zvezo geodetov Slovenije ter Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo UL, Oddelkom za geodezijo.

Depoji državnih muzejev, Park vojaške zgodovine, Kolodvorska cesta 51, 6257 Pivka

 

Deli to zgodbo!