2024-07-24T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Na ozaveščevalni razstavi “Odločuj in E-cikliraj” predstavljamo prednosti koncepta krožnega gospodarstva, ne le recikliranja, temveč tudi popravila aparatov, souporabe aparatov, ponovne uporabe aparatov itd. S pomočjo implozijske razstave aparatov (hladilnik, baterije, sijalke, sesalec, TV aparat, LCD zaslon, mobilni telefon, in pralni stroj) razkrivamo skrivnosti električne in elektronske opreme. Razstava je zelo poučna, saj na zelo plastičen način prikazuje vsebnost posameznih aparatov ter s tem posameznika opominja na pomembnost ločevanja le-teh.

Elektronski in električni odpadki niso enoviti odpadki, pač pa so sestavljeni iz različnih delov, med njimi tudi takih, ki jih lahko ob pravilnem ločevanju ponovno uporabimo. Mnogi vsebujejo redke surovine, drugi za okolje nevarne sestavine, tako da je njihova oddaja na ustrezna zbirna mesta ključnega pomena za  omogočanje ustrezne predelave ter varčevanje surovin in energije.

Razstava aparatov je plod družbe ZEOS, d.o.o. v sklopu njihovih ozaveščevalnih projektov. Prvotno se je nahajala v potujoči učilnici v vozilu t.i. E-transformer, ki je potovala širom Slovenije. E-transformer so postavili v sklopu njihovega prvega Life+ projekta Slovenska OEEO kampanja pod sloganom “Odločuj”, uporabljali pa tudi v drugem Life projektu Gospodarjenje z e-odpadki pod sloganom “E-cikliraj”, kjer so mu le malo spremenili podobo. Projekta sta bila sofinancirana s strani Evropske komisije in Ministrstva za okolje in prostor.

Vozilo E-transformer se je za potrebe tretjega Life projekta “Spodbujamo e-krožno” popolnoma prenovilo in preimenovalo, zato je prvotna razstava dobila novo mesto – v Tehniškem muzeju Slovenije.

Vodja projekta: Irena Marušič
Teksti: Branka Biček Bizant in Urška Dolinšek, ZEOS d. o. o.
Za TMS priredila vsebino E-transformerja: Ana Katarina Ziherl
Oblikovanje za TMS
Design for TMS: dr. Sonja Ifko in Martin Košir
Lektoriranje in prevod: Melita Silič
Tisk Altos d. o. o.
Fotografsko in video gradivo: ZEOS d. o. o.

Oglejte si fotoutrinke z odprtja razstave

 

Zeos in partnerji

 

 

Deli to zgodbo!