2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Oglejte si prikaz klekljanja čipk. Demonstracijo bosta vodili članici “Združenja slovenskih klekljaric in vseh, ki imajo radi čipke”.

Klekljanje je vrsta tkanja, pri katerem klekljar(ica) vodilni par klekljev (čolniček) prestavlja med navpičnimi kleklji levo in desno po risu papirca. Niti pri delu napenja na bucike, rise pa se med seboj poveže z zakvačkanjem zank. V Sloveniji tradicionalno klekljamo na valjasti buli najpogosteje s 6-7 pari klekljev, s sukancem bele barve ali barve nebeljenega lanu. Klekljanje je bilo našim prednikom pomemben vir dodatnega zaslužka.
Poleg tradicionalnega klekljanja se sodobne klekljarice lotevajo izdelave čipk z najrazličnejšimi materiali, različnih barv in tehnik. Vedno več je avtorskih čipk (sklekljana čipka na lastnem papircu). Klekljari(ce) se namesto ob kmečki peči družijo na delavnicah in v krožkih. V zadnjih dveh desetletjih se je klekljanje na ta način razširilo po vsej Sloveniji.
Klekljanje bosta predstavili klekljarici, ki sta se klekljanja učili v idrijski šoli. Redno sodelujta na različnih razstavah doma in v tujini, izobraževanjih in projektih na Čipkarski šoli Idrija.

Nedeljske prireditve si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Deli to zgodbo!