Loading Dogodki

Tkalki bosta med 15. in 18. uro demonstrirali način tkanja lanenega platna na starih lesenih belokranjskih statvah in potek izdelave ročno vozlane preproge.

Ena tkalka bo prikazala način tkanja lanenega platna na starih lesenih belokranjskih statvah. Sestavni del statev je lesena klop, na kateri sedi tkalka. Ko z nogo pritisne na podnožko, se dvigne list. V listu so nitnice, skozi katere so napeljane osnovne niti. Z dvigom lista se dvigne polovica osnovnih niti. V nastali zev tkalka zaluča lesen čolniček, v kateri je na cevki navit votek. Votek se odvije, tkalka ga z grebenom porine k tkanini. Nato z drugo podnožko dvigne drugi list oz. drugo polovico osnovnih niti in v zev vnese votek. Postopek se ponavlja.

Druga tkalka bo prikazovala izdelavo ročno vozlane preproge na pokončnih lesenih statvah iz leta 1936. Na kratke konce narezano ročno predeno in barvano volno bo s posebnim vozlom privezala na dve osnovni niti, po vnaprej določenem vzorcu. Ko bo zaključila z eno vrsto vozlov po celi širini, bo zatkala votek. Votek bo z ročnim grebenom čvrsto potisnila navzdol. Postopek bo nato ponavljala.

Nedeljske prireditve si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

Vabimo vas tudi na tečaj Prepletite niti, naučite se tkati, ki bo potekal od 7. do 11. 7. 2015. 
Na petdnevnem tečaju boste na stoječih 4-nitnih statvah spoznali princip nastajanja tkanine in ob tem razvijali kreativnost in ročne spretnosti. Več informacij…
Obvezne predhodne prijave: 01 750 66 72, programi@tms.si

Deli to zgodbo!