2024-07-22T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

8. september 2017 – 26. november 2017

V petek, 8. 9. 2017, ob 19.00 vas vabimo vas na odprtje razstave grafik 4. Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni v galerijo gradu Bogenšperk.

Že četrto leto so se julija na gradu Bogenšperk zbrali umetniki iz vseh vetrov s ciljem, da bi skupaj ustvarjali grafiko in se družili na kraju, polnem zgodovine in grafičnih presežkov. Skupino letošnjih udeležencev sestavljajo umetniki srednje in starejše generacije: Vlado Goreski, Luka Popič in Franco Vecchiet, ter umetnice mlajše generacije: Lucija Berdin, Barbara Jurkovšek in Aleksandra Zalokar. V petih dneh intenzivnega ter elana polnega ustvarjanja so, pod strokovnim vodstvom grafičnega mojstra Janka Orača, nastala kakovostna dela, ki tudi letos navdušujejo z raznolikostjo upodobljenih motivov in izpiljeno grafično tehniko.
Končni nabor grafik, postavljenih na ogled v razstavi, ki na gradu odpira vrata v petek, 8. 9. 2017, sestavljajo dela, katerih tematika se, tako kot pretekla leta, napaja iz nepresahljivega izvira zgodovine in kulturnega izročila gradu Bogenšperk. Umetniška dela bodo po končani razstavi ostala v »grajski zakladnici« – Zbirki grafik gradu Bogenšperk, ki se z vsakimi Valvasorjevimi mednarodnimi grafičnimi dnevi bogati.
Ob odprtju razstave bo umetnike predstavila umetnostna zgodovinarka Kristina Tina Simončič. Razstavo bo odprl Rajko Meserko, župan občine Šmartno pri Litiji. Kulturni program bo obogatil glasbeni trio NAFASI. Za vse obiskovalce odprtja razstave smo ob 18.00. pripravili brezplačno vodenje po gradu in Valvasorjevi bakrotiskarni.

Sodelujoči umetniki: Lucija BERDIN, Vlado GORESKI, Luka POPIČ, Barbara JURKOVŠEK, Franco VECCHIET, Aleksandra ZALOKAR
Strokovna sodelavca: Goran Milovanović, Martina Orehovec
Umetniški vodja : Janko Orač

Kot nekoč Valvasor bakrorezce zdaj na gradu umetnike gostita Javni zavod Bogenšperk in umetniški vodja Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni, gospod Janko Orač, skupaj s Tehniškim muzejem Slovenije in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki.
Dogodek bo potekal v okviru vikenda odprtih vrat občine Šmartno pri Litiji. Več o dogajanju v vikendu med 8. in 10. septembrom na www.bogensperk.si

Deli to zgodbo!