2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

3. september 2015 – 29. november 2015 

V četrtek, 3. 9. 2015, vas ob 19.00 vabimo v galerijo gradu Bogenšperk na odprtje razstave grafik Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni.
Razstavljena bodo dela, ki so nastala na gradu Bogenšperk v okviru Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni (od 5. do 10. 7. 2015).
Razstavljene grafike bodo na gradu ostale kot del Grafične zbirke Bogenšperk.

Razstavo bo odprla direktorica TMS Natalija Polenec.

Sodelujejo grafični umetniki:
Stevan Čukalac, Maribor
Igor Konjušak, Zagreb, Hrvaška
Nina Koželj, Kamnik
Ivo Mršnik, Dragomer
Zora Stančič, Ljubljana
Mojca Zlokarnik, Ljubljana
Razstavo bo predstavil Goran Milovanović, kustos Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki in strokovni sodelavec Valvasorjevih mednarodnih grafičnih dni.
Razstava bo na ogled v odpiralnem času gradu do 30. 11. 2015.

Valvasorjevi grafični dnevi so nastali v sodelovanju Galerije Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Tehniškega muzeja Slovenije, slikarja in grafika Janka Orača in Javnega zavoda Bogenšperk.

Slovenski plemič, učenjak in polihistor Janez Vajkard Valvasor (1641–1693) je pred 337. leti, natančneje, 12. 4. 1678, na gradu Bogenšperk ustanovil grafični zavod – bakroreznico in tiskarno za bakroreze. Bila je prva te vrste na slovenskih tleh zato predstavlja tudi začetek prvega velikega poglavja v grafični umetnosti na Slovenskem. Rezultat njenega enajstletnega  delovanja so domala vsi bakrorezi,  ki so odtisnjeni v njegovih knjigah, vključno z bakrorezi v Slavi vojvodine Kranjske (1689).  Valvasor je na gradu hranil tudi zbirko grafičnih listov (preko 8000), ki jih je nakupil po Evropi in dopolnil z grafikami domačih, bogenšperskih umetnikov. Zbirka je bila del njegove izjemne knjižnice na gradu Bogenšperk, ki jo je moral, zaradi velikih stroškov povezanih z delovanjem grafične delavnice in izdaje Slave vojvodine Kranjske, prodati in jo še danes hranijo v zagrebški metropolitanski knjižnici.

S projektom Valvasorjevi mednarodni grafični dnevi je Javni zavod Bogenšperk, skupaj s TMS, Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki ter slikarjem in grafikom Jankom Oračem, znova opozoril na te pomembne začetke grafične umetnosti pri nas ter pričel z zbiranjem grafičnih listov z željo, da bo grad Bogenšperk zopet imel  kakovostno grafično zbirko z mednarodno umetniško grafično produkcijo na Bogenšperku.

Valvasorjeve grafične dneve so omogočili Javni zavod Bogenšperk, Galerija Božidar Jakac, Kostanjevica na Krki, Tehniški muzej Slovenije, Trgograd d.o.o.
Kontakt:
Javni zavod Bogenšperk, 01 8987 867, 041 784 924  www.bogensperk.si, info@bogensperk.si

Deli to zgodbo!