2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Oglejte si odprtje razstave Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi. Premierno je bilo prikazano v sredo, 2. decembra 2020, ob 12. uri.

Razstavo je virtualno odprla sekretarka za državne muzeje iz direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Vida Koporc Sedej. Uvodni nagovor sta imela direktorica TMS dr. Barbara Juršič in idejni vodja razstave mag. Vladimir Vilman. Posebna gosta sta bila nekdanji vrhunski smučar Jure Košir in legenda slovenskega smučarskega teka Ivo Čarman.

Zaradi epidemioloških razmer bomo v muzeju zaenkrat na omenjenem družbenem omrežju objavljali različne zanimivosti z razstave. Od marca naprej pa jo boste obiskovalci in obiskovalke skladno z ukrepi lahko doživeli v živo.

Snovanje razstave Tehnika za šport je vzpodbudila zelo uspešna razstava Z Elanom do zvezd, na kateri smo pred štirimi leti osvetlili tehnični razvoj ene mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih športnih znamk. Tokrat bomo v luči tehnoloških procesov, ki jih pri končnem izdelku skoraj ne opazimo, predstavili več kot 35 slovenskih proizvajalcev športne opreme: legendarna Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali in drugi. Obiskovalcem bodo na razstavi na ogled v Sloveniji izdelani športni pripomočki za kopenske, vodne in zračne športne panoge.

V muzeju hranimo več kot 180 predmetov športne dejavnosti, nekaj smo jih pridobili tudi med nastajanjem pričujoče razstave, pri čemer postopek muzejskega zbiranja na tem področju še ni zaključen. Del predmetov iz športne muzejske zbirke si bo mogoče ogledati na novi razstavi Tehnika za šport. Nekatere blagovne znamke, ki so svoje delovanje zaključile že pred desetletjem in za njimi ni ostalo veliko materialnih ostankov, so pa zaznamovale svoj čas in prostor, bomo predstavili preko zgodb in drugega gradiva. Med muzejskimi predmeti, ki bodo razstavljeni, so na primer Toper smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije, pulover Everest 79 znamke Rašica, najstarejša letalna obleka Phoenix Fly, Hillstrike trismučnik, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilena tovarne Antona Prijona, in zmagovalni instinktivni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak.

Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja širok razpon teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanja, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. Šport je sicer v Sloveniji pomemben del snovne in nesnovne dediščine in zato je pomembna tudi njegova popularizacija, ohranjanje in predstavljanje razvoja tehniških dosežkov.

Ob razstavi o športni tehnični dediščini bo  dodatno poglobljen vpogled v izjemno pestro področje slovenske proizvodnje športne opreme ponujal tudi spremljajoči katalog. V njem bodo predstavljene zgodbe ljudi, ki stojijo za posameznimi produkti oz. delujejo ali so delovali na posameznem področju razvoja športne opreme.

Ob razstavi načrtujemo bogat in pester spremljajoči program. Na dogodkih se bodo predstavili posamezni proizvajalci športne opreme, organizirali bomo predavanja, delavnice, pogovore s športniki in drugo. Zaradi epidemioloških razmer, natančen urnik dogodkov še ni znan. Takoj, ko bo mogoče, bo objavljen na spletni strani.

Idejni vodja projekta: mag. Vladimir Vilman
Koncept razstave: mag. Katarina Batagelj, Ana Katarina Ziherl
Avtorji besedil razstave: mag. Katarina Batagelj, mag. Boris Brovinsky, dr. Estera Cerar, Milojka Čepon, Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc, mag. Vladimir Vilman, Ana Katarina Ziherl
Strokovni sodelavci: Matevž Gradišek, dr. Orest Jarh, Radivoj Kikelj, Jakob Kovačič, Miha Kranjc
Oblikovanje: Janja Ošlaj

»Gibanje je življenje. In človeško telo je kot ustvarjeno zanj. Njegov neustavljivi um pa razvija športne pripomočke in panoge, s katerimi skuša obvladovati naravne elemente – kopno, vodo in zrak.«
mag. Katarina Batagelj, soavtorica razstave Tehnika za šport

 

Deli to zgodbo!