2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V Knjižnici Otona Župančiča si lahko ogledate našo gostujočo razstavo – zanimivo vitrino s starimi medicinskimi instrumenti in pripomočki. Človek si je od nekdaj skušal pomagati ob poškodbah, boleznih in bolečinah. Za njihovo premagovanje in obvladovanje je razvijal različne instrumente, pripomočke, zdravila in metode zdravljenja.

Z novimi odkritji v 19. stoletju je medicina doživela izjemen razvoj. Uvedba antisepse (razkuževanje s kemikalijami), asepse (brezkužja) in anestezije (omrtvičenja) v drugi polovici 19. stoletja pomeni začetek sodobne kirurgije. Prijemalka za žile iz leta 1867, ki se po izumitelju imenuje pean, je postala nepogrešljiv kirurški pripomoček. Od sredine 19. stoletja je podkožno injiciranje zdravil s kovinsko iglo in (takrat še) stekleno brizgalko splošna praksa. Laenneckov stetoskop za osluškovanje zvokov v telesu iz leta 1816 je omogočil velik preboj v diagnosticiranju, odkritje rentgenskih žarkov konec 19. stoletja pa pogled v notranjost človeškega telesa.

Medicinske instrumente so sprva izdelovali nožarji, orožarji in  orodjarji. Specialisti, mojstri stroke, so se pojavili šele v 18. stoletju. Kirurški instrumenti so v prvi polovici 20. stoletja k nam prihajali iz tovarne Karla Reinerja na Dunaju in tovarne Jakoba Hlavke v Zagrebu. Leta 1959 so v podjetju TIK Kobarid, sicer izdelovalcu šivank, začeli s proizvodnjo injekcijskih igel za večkratno uporabo. Leta 1995 so se preusmerili v razvoj in proizvodnjo izključno medicinskih pripomočkov in so danes njihov največji slovenski proizvajalec.

Tehniški muzej Slovenije hrani v depojih okoli 700 predmetov medicinske opreme, instrumentov in pripomočkov s področja kirurgije, ginekologije in porodništva, radiologije, interne medicine, stomatologije idr. Razstavljeni predmeti so se v slovenskem zdravstvu uporabljali v letih 1900-1975.

Milojka Čepon

Deli to zgodbo!