2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Oglejte si odprtje razstave Tehnika za šport, ki predstavlja presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi. Premierno je bilo prikazano v sredo, 2. decembra 2020, ob 12. uri.

Oglejte si tudi kratek filmček o postavljanju razstave.

Razstavo je virtualno odprla sekretarka za državne muzeje iz direktorata za kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo Vida Koporc Sedej. Uvodni nagovor sta imela direktorica TMS dr. Barbara Juršič in idejni vodja razstave mag. Vladimir Vilman. Posebna gosta sta bila nekdanji vrhunski smučar Jure Košir in legenda slovenskega smučarskega teka Ivo Čarman.

Snovanje razstave Tehnika za šport je vzpodbudila zelo uspešna razstava Z Elanom do zvezd, na kateri smo pred štirimi leti osvetlili tehnični razvoj ene mednarodno najbolj prepoznavnih slovenskih športnih znamk. Tokrat  v luči tehnoloških procesov, ki jih pri končnem izdelku skoraj ne opazimo, predstavljamo 60 slovenskih proizvajalcev športne opreme: legendarna Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali in drugi. Obiskovalcem so na razstavi na ogled v Sloveniji izdelani športni pripomočki za kopenske, vodne in zračne športne panoge.

V muzeju hranimo več kot 180 predmetov športne dejavnosti, nekaj smo jih pridobili tudi med nastajanjem pričujoče razstave, pri čemer postopek muzejskega zbiranja na tem področju še ni zaključen. Del predmetov iz športne muzejske zbirke si je mogoče ogledati na novi razstavi Tehnika za šport. Nekatere blagovne znamke, ki so svoje delovanje zaključile že pred desetletjem in za njimi ni ostalo veliko materialnih ostankov, so pa zaznamovale svoj čas in prostor, predstavljamo preko zgodb in drugega gradiva. Med muzejskimi predmeti, ki  so razstavljeni, so na primer Toper smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije, pulover Everest 79 znamke Rašica, najstarejša letalna obleka Phoenix Fly, Hillstrike trismučnik, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilena tovarne Antona Prijona, in zmagovalni instinktivni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak.

Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja širok razpon teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanja, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. Šport je sicer v Sloveniji pomemben del snovne in nesnovne dediščine in zato je pomembna tudi njegova popularizacija, ohranjanje in predstavljanje razvoja tehniških dosežkov.

Ob razstavi o športni tehnični dediščini dodatno poglobljen vpogled v izjemno pestro področje slovenske proizvodnje športne opreme ponuja tudi spremljajoči katalog. V njem so predstavljene zgodbe ljudi, ki stojijo za posameznimi produkti oz. delujejo ali so delovali na posameznem področju razvoja športne opreme.

Uredniški odbor: Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc, mag. Vladimir Vilman
Avtorji: mag. Katarina Batagelj, dr. Estera Cerar,  mag. Boris Brovinsky,  Miroslav Braco Cvjetičanin, Milojka Čepon, dr. Barbara Juršič, Andrej Justin, Rado Kikelj, Ajda Kozjek, Robert Lamovšek, Jure Miklavc, Franc Oblak, Barbara Rezar Grilc, dr. Tatjana Rijavec, dr. Urška Stanković Elesini, dr. Aleš Šafarič, Franc Turnšek, mag. Vladimir Vilman, Ana Katarina Ziherl; Izdal: Tehniški muzej Slovenije, 2021. Strani: 198. Cena 125 EUR.

Naročite ga lahko preko telefona 01 750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.si.

Od 15. marca  2021 se obiskovalci razstave lahko s pomočjo aplikacije eClimber podjetja MR&Co  preizkusite na interaktivni umetni plezalni steni.

Organizirali bomo tudi delavnice za šolske skupine, zanimive informacije pa objavljali na Facebookovem profilu TMS .

Svoje prste že lahko razgibate z delavnicami, ki smo jo namenili osnovnošolskim otrokom: Plezalec (kliknite na ime za ogled navodil) in Telovadec na drogu in Telovadec na bradlji (kliknite na ime za ogled navodil).

Sooblikujte z nami razstavo in nam pošljite vaše zgodbe, ki so povezane s športnimi pripomočki slovenskih proizvajalcev. Ali se še spomnite, katere so bile vaše prve smuči, s katerimi sankami ste se sankali ali kakšnega tekaškega ali jadralnega podviga? Pošljite nam vašo zgodbo, fotografijo ali drugo gradivo na info@tms.si.

Med fotoutrinki si oglejte nekaj posnetkov razstave.

Idejni vodja projekta: mag. Vladimir Vilman
Koncept razstave: mag. Katarina Batagelj, Ana Katarina Ziherl v sodelovanju z Ajdo Kozjek in Barbaro Rezar Grilc
Avtorji besedil razstave: mag. Katarina Batagelj, mag. Boris Brovinsky, dr. Estera Cerar, Milojka Čepon, Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc, mag. Vladimir Vilman, Ana Katarina Ziherl
Strokovni sodelavci: Matevž Gradišek, dr. Orest Jarh, dr. Barbara Juršič, Mojca Justin, Radivoj Kikelj, Miha Krajnc, Matic Lenaršič, Mitja Reven, Miha Staut, dr. Tomaž Šturm
Oblikovanje: Janja Ošlaj

»Gibanje je življenje. In človeško telo je kot ustvarjeno zanj. Njegov neustavljivi um pa razvija športne pripomočke in panoge, s katerimi skuša obvladovati naravne elemente – kopno, vodo in zrak.«
mag. Katarina Batagelj, soavtorica razstave Tehnika za šport

Prisluhnite pogovoru z izdelovalcem plezalnih oprimkov Matevžem Gradiškom, direktorjem MR & Co. d. o. o.
Matevž in Romana, MR climbing, sta že leta 1993 naredila prve plezalne oprimke.
Prisluhnite izjemni slovenski strelki Živi Dvoršak, ki nam je predstavila strelsko opremo.
Prisluhnite odgovorom izjemne slovenske karateistke Tjaše Ristić na vprašanja, ki smo ji jih zastavili na temo športne opreme.
Prisluhnite aktualnemu svetovnemu podprvaku v prostem potapljanju in 15 x državnem rekorderju Samu Jeranku. Predstavil je opremo za prosto potapljanje in med proizvajalci izpostavil slovensko podjetje ProteusCarbon, ki izdeluje karbonske plavuti.

Deli to zgodbo!