2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V nedeljo, 24. 7., vas ob 10.00 vabimo na voden ogled občasne razstave “Tehnika za šport”. Ob 11.00 bo sledil plezalni izziv na umetni steni za otroke od 4. do 12. leta. Plezalni izziv ne bo voden. Otroci se bodo lahko sami pomerili ob nadzoru staršev.

Z razstavo prikazujemo presek slovenskih športnih proizvajalcev za aktivnosti na kopnem, v zraku in vodi. V luči tehnoloških procesov, ki jih pri končnem izdelku skoraj ne opazimo, predstavljamo 60 slovenskih proizvajalcev športne opreme: Alpina, Mont, Športoprema Ljubljana, Planika, Toper, Rašica, Akrapovič, Goltes, Dedra, Slatnar, Dali …

Nekatere blagovne znamke, ki so svoje delovanje zaključile že pred desetletjem in za njimi ni ostalo veliko materialnih ostankov, so pa zaznamovale svoj čas in prostor, predstavljamo preko zgodb in drugega gradiva. Med muzejskimi predmeti, ki so razstavljeni, so na primer Toper smučarska jakna Jaxson iz najnovejše kolekcije, pulover Everest 79 znamke Rašica, najstarejša letalna obleka Phoenix Fly, Hillstrike trismučnik, rolka Murksli freestyle, kajak Prijon Taifun, ki je bil prvi model iz polietilena tovarne Antona Prijona, in zmagovalni instinktivni (recurve) lok Doroteje Oblak, s katerim je osvojila zlato na evropskem prvenstvu leta 2012, izdelal pa ga je njen mož Franc Oblak.

Vpogled v nastanek posameznega športnega pripomočka razgrinja širok razpon teoretičnega znanja, praktičnega dela, inovacij in sodelovanja, da izdelek zadosti pričakovanjem zahtevnega domačega ter mednarodnega tržišča. Šport je sicer v Sloveniji pomemben del snovne in nesnovne dediščine in zato je pomembna tudi njegova popularizacija, ohranjanje in predstavljanje razvoja tehniških dosežkov.

Obiskovalci razstave se lahko s pomočjo aplikacije eClimber podjetja MR&Co preizkusite na interaktivni umetni plezalni steni.

Več informacij o razstavi: www.tms.si/prireditev/tehnika-za-sport/

Pridružite se nam z nakupom muzejske vstopnice.
Primerno tudi za družine.

Zaželene prijave do 23. 7. do 12.00:     irena.medle@tms.si ali 01 750 6670. Število mest je omejeno.

 

 

Deli to zgodbo!