2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V nedeljo, 28. 3. 2021, vas ob 10.00 vabimo na voden ogled Tehniškega muzeja Slovenije, ki bo potekal na prostem. Na kratko vam bomo predstavili bogato zgodovino Bistre. Prvi znani podatki o kraju segajo v rimsko dobo, o čemer pričajo ohranjeni rimski kamni v Bistri. Prvi pravi razcvet pa je Bistra doživela kot kartuzijanski samostan. Po razpustitvi samostana leta 1782 je premoženje prešlo v roke verskega sklada, s katerim je upravljala država, leta 1826 pa je poslopje in okoliške posesti kupil trgovec in tovarnar Franc Galle. On in njegovi nasledniki so Bistri vtisnili podobo graščine, kakršno ima še danes. Po drugi svetovni vojni je bila graščina s celotno posestjo nacionalizirana. In prav v njej je muzej kmalu po ustanovitvi leta 1951 dobil svoje prostore.

Posebno pozornost bomo namenil tudi vodnim pogonom. Naravna danost bogatih vodnih izvirov reke Bistre omogoča izvirni prikaz različnih vodnih pogonov, kar je posebnost Tehniškega muzeja Slovenije. Obiskovalec muzeja, ki stoji na mostičku čez reko Bistro, lahko vidi na gozdni strani žago venecijanko in furnirnico, na barjanski strani pa mlin in kovačijo – štiri objekte, ki pričajo o iznajdljivosti, s katero je človek ukrotil vsaj delček vodne sile in si skozi zgodovino lajšal vsakodnevno delo.

Število mest je omejeno. Obvezne predhodne prijave na irena.medle@tms.si, 01 750 6670. Pridružite se nam z nakupom muzejske vstopnice.

Deli to zgodbo!