Loading Dogodki

Tehniški muzej Slovenije od samega začetka zbira in hrani predmete s področja medicine. Že leta 1955, dve leti po odprtju muzejskih zbirk za obiskovalce, je pridobil prvega – lesen rentgenski aparat, ki so ga uporabljali v prvi bolnišnici za duševne bolezni na Slovenskem. Po vsej verjetnosti je na odločitev, da muzej zbira predmete premične tehniške dediščine tudi s tega področja, vplivala osebna afiniteta kustosa in kasneje dolgoletnega direktorja muzeja Marjana Vidmarja, ki je izvirala iz njegovih študentskih let na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani. Danes v zbirki medicinskih naprav, instrumentov in pripomočkov hranimo preko 500 predmetov, med drugimi železna pljuča, lesen rentgen in napravo za zunajtelesni krvni obtok. Večino hranimo v depojih in z izjemo posameznih predmetov še niso bili predstavljeni javnosti.
Zaradi prostorskih omejitev na razstavi prikazujemo le manjši izbor predmetov, ki so glede na uporabo razdeljeni na področje kirurgije, zobozdravstva, porodništva in ginekologije, otorinolaringologije in druge predmete.

Razstavo spremljala tudi katalog Medicinski instrumenti in pripomočki s prispevkom predstojnice Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete v Ljubljani, prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec. Avtorice besedil: Milojka Čepon, dr. Barbara Juršič, prof dr. Zvonka Zupančič Slavec; izdal: Tehniški muzej Slovenije, 2021. Strani: 76.
Cena: 8 EUR. Naročite ga lahko preko telefona 01 750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.si.

Razstava je na ogled od 3. 4. 2021 do 31. 12. 2021 v predavalnici Nikole Tesle.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Med fotoutrinki si oglejte nekaj posnetkov razstave.

Vodja projekta: Milojka Čepon
Oblikovanje: Andreja Gregorič

Razstava je vključena v niz dogodkov ob praznovanju 70-letnice ustanovitve Tehniškega muzeja Slovenije »Z vami že 70 let«.

 

Deli to zgodbo!