2024-07-24T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Pred dnevi je pri založbi ZRC SAZU izšla knjiga Humanizacija dela. Spomini na začetke slovenske industrijske robotike in robotizacije prof. dr. Uroša Staniča, prejemnika Puhove nagrade za življenjsko delo na področju funkcionalne električne stimulacije in robotizacije.

Soizdajatelja knjige sta Inštitut za kulturno zgodovino in Tehniški muzej Slovenije, ki je leta 2020 na ogled postavil občasno razstavo Robot.si: začetki slovenske industrijske robotike in z njo obeležil 100 let od prvega zapisa besede robot v Čapkovi drami R.U.R. ter 40 let od izdelave prvega slovenskega industrijskega robota GORO 1, izdelanega v tovarni Gorenje.
Knjiga je zasnovana kot nadgradnja zgodovinskega dokumentiranja začetkov tega pomembnega ustvarjalnega procesa, ki je omogočil intenzivno robotizacijo slovenske industrije. Avtor v njej predstavi izjemen razvoj področja na sistematičen, a obenem zelo oseben način, ter prikaže tudi smisel in poslanstvo tega velikega intelektualnega in tehničnega napredka: kako izboljšati ali celo rešiti človekovo življenje?

Ob tej priložnosti vas vabimo na predstavitev knjige, ki bo v četrtek, 13. junija 2024 ob 17:30 v Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki. Avtorju se bosta na predstavitvi pridružila tudi avtor spremne besede dr. Dan Podjed in avtor razstave Robot.si dr. Orest Jarh.

 

 

 

Deli to zgodbo!