2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Na Gallusovem nabrežju v Ljubljani je med 8. 4. in 8. 5. 2022 na ogled razstava »Prvi stadion in prva tovarna športnega orodja na Slovenskem«. Razstava razgrinja zanimivo zgodbo, povezano z organizacijo in izvedbo prve »olimpijade« jugoslovanskega sokolstva, ki jo je Ljubljani leta 1921 zaupala Jugoslovanska Sokolska Zveza.

Predpogoj športnega dogodka je bila izgradnja lesenega montažnega stadiona, ki ga je po zasnovi arhitekta Joža Jelenca je izdelala delovna skupina ljubljanskega tesarskega mojstra Ivana Zakotnika. Februarja 1922 so s prvimi gradbenimi deli pričeli vojaški zaporniki.

Mednarodne telovadne tekme so se poleti 1922 udeležili predstavniki Belgije, Češkoslovaške, Francije, Luksembourga in Jugoslavije, ki so tekmovali v izvajanju prostih vaj v parterju, na orodjih, v lahkoatletskih disciplinah in plavanju. To je, po besedah pobudnika in avtorja razstave mag. Vladimirja Vilmana, dogodku nesporno vtisnilo mednarodni pečat. “Glede na takratno število prebivalcev naše prestolnice v razmerju s številom udeležencev zleta na stadionu in številom sodelujočih v zaključni povorki po mestnih ulicah, Ljubljana tega nikoli ni dosegla niti presegla. Verjetno tudi nikoli ne bo.”

Športne pripomočke za orodno telovadbo je za dogodek izdelala tovarna JOR (Jakob Oražem Ribnica), ki je imela kovinarsko, mizarsko in usnjarsko delavnico. V tovarni JOR, katere aktivnosti so prav tako predmet razstave na Gallusovem nabrežju, so izdelovali 241 različnih vrst športnih pripomočkov, 9 različnih pripomočkov za opremo letnih odprtih telovadišč in 14 različnih pripomočkov za opremo zdravniških ordinacij.

Razstava je nastala v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Ministrstvom za kulturo RS.

Fotoutrinki

Pobudnik in avtor razstave: Vladimir Vilman
Fotografije: Tehniški muzej Slovenije, Spomenica o prvem vsesokolskem zletu v Ljubljani 1922, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Zavod za šport RS Planica – Muzej športa, Muzej Ribnica, Pokrajinski muzej Kočevje, Tomaž Lauko, Dragan Arrigler, Jaka Blasutto
Oblikovanje: Boris Radjenović
Lektura: Jože Gerečnik
Prevod: Petra Kaloh
Natis in tehnična izvedba:  Foto format d.o.o.

 

Deli to zgodbo!