2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V letu 2020 smo obeležili dve pomembni obletnici povezani z robotiko. Minilo je 100 let od prve uporabe besede robot in rojstva Isaaca Asimova, pisca znanstveno fantastičnih romanov. V delu Jaz, robot je uveljavil Načelo o treh zakonih robotike. Pred 40-imi leti so v Sloveniji v proizvodnjo vključili prvega industrijskega robota.

Na občasni razstavi »Robot.si: Začetki slovenske industrijske robotike« iščemo odgovore na vprašanje, kaj je robot, in pojasnjujemo izvor besede z legendarnim Čapkovim dramskim besedilom ter zlasti predstavljamo začetke slovenske industrijske robotike. Na ogled je edinstvena zbirka s področja industrijske robotike, ki jo hranimo v Tehniškem muzeju Slovenije.

Začetki industrijske robotike v Sloveniji segajo v pozna sedemdeseta leta prejšnjega stoletja, na Odsek za avtomatiko in biokibernetiko na Institutu “Jožef Stefan”. Institut je v povezavi z različnimi podjetji robotiko uspešno uvajal v industrijsko proizvodnjo. Z njimi so večinoma nadomeščali delavce na delovnih mestih, ki so predstavljala tveganje za njihovo zdravje.  Tehniški muzej Slovenije hrani zbirko s področja industrijske robotike, ki je v 80ih letih prejšnjega stoletja pri nas doživela velik razcvet. Skoraj sočasno se je pričel tudi obsežen razvojni, raziskovalni in izobraževalni program robotike na slovenskih fakultetah: tedanji Fakulteti za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteti za strojništvo Univerze v Ljubljani in Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.

Žal se razvoj robotov po osamosvojitvi ni nadaljeval, ker je bil nakup serijsko proizvedenih robotov iz tujine cenovno ugodnejši, njihova uporaba v proizvodnji pa se je vseeno širila. Domači strokovnjaki so se usmerili predvsem v razvoj aplikacij za potrebe industrije. Nadaljevalo se je razvojno in raziskovalno delo, izpopolnjevali so se študijski programi na slovenskih fakultetah. Uporaba robotov v industriji je stalno rasla, s prihodom podjetja Yaskawa v Kočevje, pa se je na naših tleh prvič začela industrijska proizvodnja robotov. Za vse to imajo nedvomno zasluge številni strokovnjaki z bogatim znanjem in izkušnjami, pridobljenimi v pionirskih časih.

Vabimo vas na spletni obisk razstave z avtorjem dr. Orestom Jrahom.

Razstava je od julija 2021 do konca decembra 2022 na ogled v okrnjeni različici in v drugem razstavnem prostoru.

Od kod ime robot?

Besedo robot, ki jo uporabljajo in razumejo v vseh svetovnih jezikih, je pred 100 leti prvi zapisal češki pisatelj Karel Čapek v naslovu svoje kolektivne drame R.U.R. (Rossumovi Univerzální Roboti). V slovanskih jezikih izraz rabota ali robota opisuje trdo, prisilno ali suženjsko delo. Knjiga je izšla novembra 1920 v Pragi in 25. januarja 1921 doživela svojo odrsko premiero ter hiter in neverjeten odziv na vseh svetovnih gledaliških odrih. Že leta 1922 so jo prvič uprizorili tudi v Slovenskem narodnem gledališču v Ljubljani. Za prevod in režijo je poskrbel Osip Šest.

»Roboti niso ljudje. Mehanično so popolnejši od nas, imajo silno inteligenco razuma, a nimajo duše.«
(Karel Čapek, R.U.R.)

Na ogled od 18. 9. 2020 do 31. 12. 2021.

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Razstavo spremlja tudi katalog: Robot.si, Začetki slovenske industrijske robotike.

Uredniški odbor: dr. Orest Jarh, Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc, Ana Katarina Ziherl; Avtorji besedil: Katja Kresse, dr. Karel Jezernik, dr. Orest Jarh, dr. Barbara Juršič, dr. Alojz Kralj, dr. Hubert Kosler, dr. Zlatko Matjačić, dr. Uroš Janez Stanič, Rudi Zorko; Izdal: Tehniški muzej Slovenije, 2020. Strani: 42. Cena 15 EUR.

Naročite ga lahko preko telefona 01 750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.si.

V času, ko je bil muzej zaprt za obiskovalce, smo pripravili kratkočasnico za osnovnošolce: Robot ON/OFF.

Osnovnošolski učenci 8. in 9. razreda lahko po ogledu razstave znanje o robotiki ponovijo s kvizom. Povezava do kviza: forms.gle/rpb6ZDp55uKpP4kDA. Po koncu reševanja kliknite na Ogled pravilnih odgovorov.

Oglejte si kratke filme, ki smo jih posneli v času zaprtja muzeja:

Karel Čapek in R.U.R. Robota ‘Goro 102’ in ‘Goro 201’
Robot ‘Riko 106’ Robot ‘Roki 200’
Robot ‘Scara’ Robot ‘Corbys’
Prof. dr. Franc Solina je predal podpisano knjigo ‘Robots and Empire’ (1985) znamenitega pisca znanstvene fantastike Isaaca Asimova (1920 – 1992), ki je morda najbolj znan po romanu ‘I, Robot’ (1950).
Riko Stefan 106 GORO 102
Robot Riko 106 s krmilnikom Stefan 106 Robot GORO 102

Avtor razstave in vodja projekta: dr. Orest Jarh
Avtorice razstave: Katja Kresse, Ajda Kozjek, Barbara Rezar Grilc, Ana Katarina Ziherl
Strokovni sodelavci: Erih Arko, dr. Karel Jezernik, Zlatko Katalenić, dr. Hubert Kosler, dr. Alojz Kralj, dr. Zlatko Matjačić, dr. Marko Munih, dr. Danijel Skočaj, dr. Uroš Janez Stanič, dr. Rok Vrabič, Rudi Zorko, dr. Leon Žlajpah, Boris Žnidarič
Sodelujoče institucije: Institut “Jožef Stefan”, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za strojništvo Univerze v Ljubljani, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Mariboru, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS Soča, INEA d.o.o., Elektrotehniška zveza Slovenije, Slovenski gledališki inštitut, Yaskawa Slovenija
Otroške interakcije: Ajda Kozjek, Ana Katarina Ziherl
Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič
Oblikovanje: ekipa Helikopterdesign
Ilustracije: Matjaž Dekleva
Programiranje: Jasmin Talundžič

Za podporo se zahvaljujemo podjetjema Yaskawa Slovenija in Čarman Šport.

Logotip YASKAWA

Deli to zgodbo!