2024-07-20T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Na občasni razstavi Človek in hrana v začaranem krogu smo pod drobnogled vzeli hrano – nekaj tako vsakdanjega, a nujno potrebnega –, ki od nekdaj vpliva na vse sfere življenja slehernega Zemljana. Pogledali smo v naše zbirke in našli celo vrsto zanimivih predmetov, ki še niso bili predstavljeni z vidika uporabe in razvoja tehnike v prehranski verigi. Tematika je aktualna tudi zaradi prestižnega naziva Evropske gastronomske regije, ki ga v letu 2021 nosila Slovenija.

Primarna potreba po hrani človeka neprestano žene k novim tehnološkim rešitvam v pridobivanju in predelovanju zanj pomembnih živil. V vseh zgodovinskih obdobjih si je na najrazličnejše načine prizadeval za njihovo shranjevanje in skladiščenje, ker je bilo od tega odvisno njegovo preživetje. Še nedolgo tega so bili samooskrba, recikliranje in ponovna uporaba del vsakdana. Nove tehnologije pa so spremenile prehranske navade in omogočile drugačne načine preživetja. Napredek je s seboj prinesel tudi negativne plati, kot so npr. onesnaževanje z umetnimi gnojili, velike količine odpadne embalaže, vprašanje komunalnih odplak in zavržena hrana.

Z razstavo želimo opozoriti na zgodovinski in tehnološki razvoj, inovacije v pridelavi živil ter pripravi in uživanju hrane, vpliv prehranske verige na okolje in človekov odnos do hrane danes. Z opozarjanjem na pomen trajnostnega razvoja, krožnega gospodarstva, ponovne uporabe in recikliranja se hkrati vračamo v preteklost in zremo v prihodnost.

Vsi skupaj in vsak od nas smo s svojimi dejanji in odločitvami dolžni prispevati k omejevanju negativnih vplivov na okolje.

Razstavo spremljala tudi e-katalog:: Človek in hrana v začaranem krogu

in katalog v tiskani obliki (avtorji: Janez Bogataj, Irena Porekar Kacafura, Ajda Kozjek, Irena Marušič, Aleksandra Mrdavšič, Ana Katarina Ziherl, Barbara Juršič (uvodna beseda); urednica Irena Marušič; izdal: Tehniški muzej Slovenije, 2022. Strani: 176). Naročite ga lahko preko telefona 01 750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.si.

Na ogled od 3. 12. 2021 do 17. 9. 2023 v  Tehniškem muzeju Slovenije v Bistri pri Vrhniki.

Za vas smo pripravili tudi zabavne in poučne spletne naloge: Človek in hrana v začaranem krogu

Oglejte si fotoutrinke z odprtja razstave

Vodja projekta: Irena Marušič
Avtorice projekta: Ajda Kozjek, Irena Marušič, Ana Katarina Ziherl
Strokovni sodelavec: Janez Bogataj
Oblikovanje: Sonja Ifko
Grafično oblikovanje: Ajda Bevc
Prevod in jezikovni pregled: Melita Silič
Eksponati in slikovno gradivo: Tehniški muzej Slovenije
Video gradivo: Urad RS za meroslovje, Tehniški muzej Slovenije
Stiki z javnostjo in promocija: Urša Vodopivec
Restavriranje: Dejan Banovič, Darko Gostiša, Marjan Lušina, Nejc Stupan, Pika Škerlj, Boštjan Troha, Katja Uršič Blažič, Mojca Zver, Matej Žganjar
Tehnična izvedba: Jaka Blasutto, Barbara Hrovatin, Izidor Iljaš,  Božo Mole, Andrej Petkovšek, Bernard Petrovčič, Matjaž Rot, Aleksander Šenekar, Uroš Vrhovec
Tisk: Altos d.o.o.

Za podporo se zahvaljujemo: Komunala Kranj, Komunalno podjetje Vrhnika d. o. o.,  ZEOS d. o. o.
Razstavo sta omogočila: Tehniški muzej Slovenije in Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Deli to zgodbo!