Loading Dogodki

Dnevi kemijskih znanosti in tehniške varnosti, ki jih organizira Tehniški muzej Slovenije v sodelovanju s Fakulteto za kemijo in kemijsko tehnologijo UL, bodo potekali  od torka, 18. 4., do petka, 21. 4. 2023, med 9.00 in 13.00 v Bistri pri Vrhniki. Sodelavci fakultete bodo predstavili različne interaktivne poskuse.

Namenjeni so skupinam 3. triade osnovnih šol ter srednješolcem.

Obvezne predhodne prijave na telefon: 01/750 66 72 ali elektronske pošte programi@tms.si.

(Izven napovedanega urnika si skupine lahko ogledajo prireditev ob predhodni prijavi.)

Prireditev si lahko ogledate z nakupom muzejske vstopnice.

  • Priprava tkanin ter barvil
    Priprava tkanin ter barvil

    Vodja: asist. dr. Nejc Petek
    Barvila so pomembne snovi, ki nam olepšujejo življenje na vsakem koraku. Večina barvil spada med organske spojine. Organska barvila so postala nepogrešljiva predvsem v prehrambeni in tekstilni industriji. Mednje spada tudi barvilo indigo. Pridobiva se iz rastline Indigofera tinctoria, tako kot mnoge druge naravne spojine pa ga lahko pripravimo tudi s sintezo. Azo barvila so v nasprotju z indigom umetna barvila in jih ne najdemo v naravi. Poznamo veliko število azo barvil različnih barv ter uporabnih vrednosti. V okviru delavnice bomo skupaj pripravili več barvil ter z njimi pobarvali tkanine, kot so volna, bombaž in najlon, ki ga bomo sintetizirali sami.

  • Poskusi s plini

zrak in pliniVodji: doc. dr. Marta Počkaj, asist. Mišel Hozjan, Aleš Knez

Plini za razliko od trdnih snovi in tekočin nimajo stalne oblike, ampak zasedejo vso prostornino prostora, ki jim    je       na voljo. Stanja plinov opišemo s fizikalnimi veličinami, kot so tlak, množina in prostornina. Plinska mešanica, s katero se vsak izmed nas ves čas ‘srečuje’, je zrak. Ker je neviden, na njegov obstoj praviloma pozabimo, dokler ga ne zmanjka. Iz katerih plinov je sestavljen zrak in kakšne so lastnosti teh plinskih komponent? Kaj se zgodi, ko pline segrevamo in ohlajamo? Kako jih merimo, kakšni sta njihova kemijska reaktivnost in nenazadnje praktična uporaba v vsakdanjem življenju? Ogledali si bomo nekaj eksperimentov, pri katerih bomo uporabili tekoči dušik, trdni ogljikov dioksid – suhi led, pline bomo tvorili s kemijskimi reakcijami, pline bomo prelivali, ob tem pa bomo poskusili odgovoriti na zgornja vprašanja.

Deli to zgodbo!