2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Nova občasna razstava bo na ogled od 10. 11. 2023 od 18. ure dalje do 31. 12. 2024.

Z razstavo obeležujemo 70. letnico odprtja prve samostojne razstave v Bistri pri Vrhniki.

Leta 1951 ustanovljeni muzej je bil usmerjen v zagotavljanje osnovnih pogojev za delo, urejanje upravno-administrativnih zadev ter evidentiranje in zbiranje muzejskega gradiva. Že od začetka pa niso zanemarjali razstavne dejavnosti, saj so se zavedali, da predstavlja vitalen del muzejskih aktivnosti in najpomembnejše orodje v komunikaciji z javnostmi. Leto po ustanovitvi so pripravili gostovanje pariške razstave o znanstvenih odkritjih, leta 1953 pa prvo lastno razstavo v prostorih v Bistri. Prav slednja je, zaradi okrogle obletnice, povod za to razstavo.

Tokrat v ospredje ne postavljamo muzejskih predmetov, ampak obiskovalke in obiskovalce muzeja. Sedem desetletij razstav, aktivnosti in programov, odzivov in medijskih poročanj smo strnili v eno zgodbo. Zgodbo o tem, kako smo se skupaj z njimi in zaradi njih spreminjali in rastli.

Iz množice gradiva ni bilo lahko izluščiti peščice mejnikov, ki smo jih zaposleni desetletja (so)ustvarjali s številnimi zunanjimi sodelavci z namenom prezentacije in popularizacije tehniške dediščine za najrazličnejše ciljne skupine. Razstavo smo »postavili na glavo«, saj začenjamo s pogledom v prihodnost in preko sedanjosti peljemo nazaj, vse do začetkov muzeja.

Razstavo posvečamo vsem, ki ste soustvarjali zgodbo Tehniškega muzeja Slovenije: zaposlenim, zunanjim sodelavcem, financerjem, podpornikom in seveda obiskovalkam in obiskovalcem.

Programi

Začetki programov za obiskovalce segajo v sredo 90. let. Z zaposlitvijo prvega kustosa pedagoga smo začeli pripravljati aktivnosti za različne ciljne skupine. Danes smo v javnosti znani po bogatem pedagoško-andragoškem programu.

Razstave

Tehniški muzej Slovenije, ustanovljen leta 1951, od leta 1953 razstavlja tudi predmete tehniške dediščine. V sedmih desetletjih se je nabralo več kot 300 razstav (lastnih občasnih in stalnih, gostujočih doma in na tujem, obsežnih in butičnih). Desetletja so bila osrednja področja raziskovanja in prezentacije gozdarstvo, lov, kmetijska tehnika, ribolov, lesarstvo, energetika, rudarstvo, industrija, promet, tiskarstvo in tekstil. Kot odgovor na aktualno dogajanje v družbi se muzej v novem tisočletju loteva interdisciplinarnih predstavitev novih tem, povezanih z zgodovino znanosti in tehnike, kot so medicina, šport, robotika, bionika, svetloba in zvok.

Mnenja, ki štejejo

Knjige vtisov, ki jih hranimo od leta 1963, z iskrenimi in iskrivimi zapisi obiskovalcev sporočajo marsikaj: od kod prihajajo, vzroke in vtise obiska ter mnenja o muzeju, razstavah, zaposlenih in urejenosti okolice. Pričajo o duhu časa, družbenem dogajanju in kulturi pisanja. Za vsako obdobje smo izbrali peščico izstopajočih zapisov, med katerimi so pohvale in kritike, predlogi in mnenja, vmes pa tudi malo romantike.

 

Deli to zgodbo!