2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

V torek, 21. 5., vas ob 18.00 vabimo na predavanje dr. Nadje Zgonik z naslovom “Ivan (John) Jager, slovenski arhitekt v Minnesoti”, ki bo v letu Jožeta Plečnika pospremilo odprtje gostujoče razstave Muzeja za arhitekturo in oblikovanje “Arhitekt Ivan (John) Jager in Ljubljanska šola za arhitekturo“.

“Leto dni po 150. obletnici rojstva se bomo spomnili arhitekta Ivana (Johna) Jagra (1871–1959), rojenega v Bistri, ki je med predstavniki prve generacija slovenskih visokošolsko izobraženih arhitektov ob Maksu Fabianiju in Jožetu Plečniku pomembno, a najmanj znano ime. Po študiju arhitekture na Tehniški visoki šoli na Dunaju in uspešnem začetku kariere se je leta 1901 tridesetleten odločil zapustiti asistentsko mesto na fakulteti. Odpotoval je na Kitajsko, kjer je vodil obnovo avstro-ogrskega poslaništva v Pekingu, od tam na Japonsko in potem v ZDA, v Minneapolis, MN, in se tam naselil. Deloval je kot mestni urbanist, v arhitekturi pa je namesto historičnih slogov želel uveljaviti art nouveau in posodobiti ameriško arhitekturo. Že doma je iz navdušenja nad slovensko ljudsko umetnostjo ustvaril zbirko, ki je bila izhodišče za prvo slovensko umetnino v narodnem slogu, Narodno kavarno v Ljubljani (1898). Na potovanju na vzhod je začel zbirati kitajsko in japonsko umetnost, ki sta ga prevzeli, in ustvaril eno največjih zbirk v ZDA tistega časa. Arhitekturo je postopoma opuščal,  pritegovala ga je edino še gradnja lesene koče in ureditev mreže poti v sozvočju z naravo na Volčjem otoku na jezeru Vermilion, ki ga je kupil. Vse bolj intenzivno se je posvečal raziskovanju vzhodnih kultur in paleografiji Etruščanov, tudi on je bil prepričan v venetsko teorijo. Njegova knjižnica in arhitekturni arhiv sta v petdesetih letih postala osrednji študijski prostor za raziskovanje zgodovine osrednjeameriške arhitekture. Jager Slovenije nikoli več ni obiskal, je pa vseskozi ohranjal stike z domovino, predvsem z Jožetom Plečnikom, ki ga je neizmerno občudoval – imenoval ga je »slovenski Michelangelo«, pa tudi Edvardom Ravnikarjem in pošiljal na Fakulteto za arhitekturo knjige za študente. Sloveniji je namenil svojo zbirko knjig, kitajskih vezenin in tekstilij, japonskih grafik ter branikov mečev, etnografsko in biografsko gradivo, vse hrani Biblioteka SAZU.
Jagra, ki ga je kritika v ZDA poimenovala »tihi partner« Williama G. Purcella in »neznani arhitekt The Prairie School of Architecture«, slovenska pa »graditelj Minneapolisa« in »arhitekt filozof«, sloves ni zanimal, tudi zato o njem premalo vemo. Intelektualec razgibanega duha z množico interesov je fascinantno kompleksna in težko ulovljiva osebnost,  ki sodi poleg škofa Friderika Barage in pisatelja Louisa Adamiča v trojico najpomembnejših ameriških Slovencev.”
dr. Nadja Zgonik

 

Dr. Nadja Zgonik, umetnostna zgodovinarka, likovna kritičarka in kuratorica, je izredna profesorica za umetnostno zgodovino na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani. Kritiško in raziskovalno se ukvarja z moderno in sodobno slovensko umetnostjo. Doslej je objavila šest knjig, med njimi Podobe slovenstva (2002) in Študije iz slovenskega modernizma po letu 1945 (2010) ter uredila Pojmovnik slovenske umetnosti po letu 1945. Pojmi, gibanja, skupine, težnje (2009).

Vstop prost.

E vabilo Ivan John Jager

Naslovna slika: Ivan (John) Jager, Idejna skica za cerkev v Minneapolisu, 1903, risba s tušem, akvarelirano, last Biblioteka SAZU, inv. št. R51/XV-15i.

Deli to zgodbo!