2024-07-13T00:00:00+02:00
Loading Dogodki

Stari medicinski instrumenti in pripomočki

Človek si je od nekdaj skušal pomagati ob poškodbah, boleznih in bolečinah. Za njihovo premagovanje in obvladovanje je razvijal različne instrumente, pripomočke, zdravila in metode zdravljenja.

Z novimi odkritji v 19. stoletju je medicina doživela izjemen razvoj. Uvedba antisepse (razkuževanje s kemikalijami), asepse (brezkužja) in anestezije (omrtvičenja) v drugi polovici 19. stoletja pomeni začetek sodobne kirurgije. Prijemalka za žile iz leta 1867, ki se po izumitelju imenuje pean, je postala nepogrešljiv kirurški pripomoček. Od sredine 19. stoletja je podkožno injiciranje zdravil s kovinsko iglo in (takrat še) stekleno brizgalko splošna praksa. Laenneckov stetoskop za osluškovanje zvokov v telesu iz leta 1816 je omogočil velik preboj v diagnosticiranju, odkritje rentgenskih žarkov konec 19. stoletja pa pogled v notranjost človeškega telesa.

Medicinske instrumente so sprva izdelovali nožarji, orožarji in  orodjarji. Specialisti, mojstri stroke, so se pojavili šele v 18. stoletju. Kirurški instrumenti so v prvi polovici 20. stoletja k nam prihajali iz tovarne Karla Reinerja na Dunaju in tovarne Jakoba Hlavke v Zagrebu. Leta 1959 so v podjetju TIK Kobarid, sicer izdelovalcu šivank, začeli s proizvodnjo injekcijskih igel za večkratno uporabo. Leta 1995 so se preusmerili v razvoj in proizvodnjo izključno medicinskih pripomočkov in so danes njihov največji slovenski proizvajalec.

Tehniški muzej Slovenije hrani v depojih okoli 700 predmetov medicinske opreme, instrumentov in pripomočkov s področja kirurgije, ginekologije in porodništva, radiologije, interne medicine, stomatologije idr. Razstavljene predmete so  v slovenskem zdravstvu uporabljali v letih 1900-1975.

Razstavo spremljala tudi katalog Medicinski instrumenti in pripomočki s prispevkom predstojnice Inštituta za zgodovino medicine Medicinske fakultete v Ljubljani, prof. dr. Zvonke Zupanič Slavec. Avtorice besedil: Milojka Čepon, dr. Barbara Juršič, prof dr. Zvonka Zupančič Slavec; izdal: Tehniški muzej Slovenije, 2021. Strani: 76.
Cena: 8 EUR. Naročite ga lahko preko telefona 01 750 66 70 ali elektronske pošte irena.medle@tms.si.

Razstava je na ogled od julija 2023 do oktobra 2023 v Knjižnici Otona Župančiča (Mestna knjižnica Ljubljana).

Razstavo je omogočilo Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Med fotoutrinki si oglejte nekaj posnetkov razstave.

Vodja projekta: Milojka Čepon
Razstava je vključena v niz dogodkov ob praznovanju 70-letnice ustanovitve Tehniškega muzeja Slovenije »Z vami že 70 let«.

 

Deli to zgodbo!